Florile ne învaţă să fim flower power și ne inspiră. Și nu doar parfumurile sau culorile lor pot avea acest impact asupra noastră, ci și extractele naturale pe care le putem obţine din rădăcinile tulipinile sau frunzele lor.
Deși este larg răspândită, roinița mai este cultivată și ca plantă ornamentală, iar produsele obținute în urma prelucrării sale sunt folosite atât în medicina tradițională cât și în cea alternativă, ea fiind cultivată extins încă din secolul XVI.
Printre numeroasele sale utilizări se numără și folosirea ei ca și plantă medicinală, în ceaiuri sau pentru aroma sa caracteristică ce este căutată pentru a obține uleiuri esențiale ce sunt folosite în aromaterapie sau în industria perfumeriei
Melissa officinalis
Este o plantă erbacee perenă ce face parte din familia Lamiaceae și este originară Europei de Sud și Centrală, zonelor mediteraneene, Iranului și Asiei Centrale.

Roinița se dezvoltă până la o înălțime maximă cuprinsă între 70-150 cm, iar o caracteristică importantă a frunzelor sale este mirosul subtil de lămâie, asemănător și cu cel al mentei, dat fiind faptul că fac parte din aceeași familie.

Planta înflorește pe timp de vară având mici flori albe, pline de nectar, acest lucru constituind un avantaj pentru cei care se ocupă de apicultură ea fiind adesea folosită pentru a atrage albinele.
Existența roiniței datează încă din Antichitate, în vremea grecilor ea era asociată zeiței Diana, iar în Evul Mediu era utilizată în scop medicinal pentru a reduce stresul și anxietatea, pentru a stimula apetitul și a îmbunătăți somnul, pentru a alina durerea și a elimina disconfortul provocat de indigestie dar și de colici. Chiar și înaintea Evului Mediu, roinița era macerată în vin și folosită pentru a aduce buna-dispoziție, dar și pentru a bandaja rănile și a trata înțepăturile de insecte veninoase.

În zilele noastre, roinița este adesea combinată și cu alte plante medicinale pentru a obține diverse efecte terapeutice, însă cel mai adesea este folosită împreună cu alte plante ce potențează efectul calmant. Acestea sunt Valeriana, mușețelul dar și hameiul, la rândul lor stimulând relaxarea.
Suplimentele obținute din planta de roiniță sunt prelucrate din frunzele sale, uleiurile esențiale conținând niște hidrocarburi aromatice numite terpene care contribuie la efectul său principal relaxant și antiviral.
Roinița mai conține și alte substanțe numite taninuri care, de asemenea, au proprietăți antivirale, dar și eugenol, acesta contribuind la calmarea spasmelor și a durerii și pentru distrugerea bacteriilor.
Utilizările terapeutice ale Roiniței...
Anxietate și insomnie
S-au efectuat studii în care roinița a fost utilizată împreună cu alte plante pentru a ameliora simptomele anxietății, dar și separat.
De asemenea, multiple studii au demonstrat faptul că roinița combinată cu alte plante ajută la ameliorarea problemelor cauzate de insomnie, în câteva studii izolate, roinița a fost utilizată separat ca remediu, însă cele mai relevante și eficiente rezultate au fost observate în cazul utilizării sale sinergice cu alte plante.
În 81% din cazuri, utilizarea roiniței în combinație cu Valeriana au obținut rezultate mult mai bune decât în cazul celor care au folosit un remediu placebo.
În cazul utilizării separate a extractului standardizat de roiniță în concentrații specifice timp de 7 zile, comparativ cu utilizarea unui remediu placebo, s-a observat în cazul subiecților cărora li s-a administrat extractul standardizat o îmbunătățire semnificativă a stării de anxietate.
Concentrare și relaxare
Un studiu efectuat de Northumbria University din Anglia a fost aplicat pe un eșantion de studenți cărora li s-a adminstrat timp de câteva săptămâni extract de roiniță și o substanță placebo. Ca urmare, rezultatele la examene ale studenților au fost semnificativ mai bune, chiar și la 6 ore după administrare, studenții care au beneficiat de extractul de roiniță fiind mai puțini stresați.
Proprietăți antivirale
Acestea sunt prezente datorită conținutului de polifenoli existent în extractul de roiniță, care contribuie semnificativ la vindecarea și combaterea leziunilor cauzate de virusul herpetic, precum și de alte afecțiuni virale. Studiile au arătat o reducere semnificativă a timpului de vindecare cauzate de leziunile herpetice precum și scăderea recurenței acestora. Aplicate local, crema sau unguentul cu roiniță împiedică răspândirea leziunii și calmează simptomele de roșeață și mâncărime, grăbind procesul de vindecare.
Alte utilizări
Roinița este folosită pentru o largă diversitate de afecțiuni...
Roinița este folosită pentru o largă diversitate de afecțiuni, însă În combinație cu alte plante ajută la combatarea simptomelor indigestiei. De asemenea, uleiul esențial de roiniță prezintă proprietăți antibacteriene, într-un studiu fiind demonstrată eficiența sa împotriva Lysteria monocytogenes și a stafilococului auriu, iar în ceea ce privește beneficiile asupra sistemului nervos, s-a demonstrat îmbunatățirea funcțiilor cognitive și reducerea agitației în cazul persoanelor ce suferă de Alzheimer.
Precauții
Pentru administrarea pediatrică se recomandă precauție, atât în cazul folosirii sale topice cât și pentru uzul intern, fiind indicat un dozaj recomandat în funcție de vârsta copilului.
În cazul adulților, pentru dificultatea de a adormi, reducerea indigestiei și simptomelor indigestie, a flatulenței sau balonării, se recomandă administrarea cu precauție, fiind luat în considerare dozajul.
Alte precauții mai cuprind și apariția unor efecte secundare în cazul interacțiunilor cu alte suplimente, plante medicinale sau medicamente, din acest motiv fiind recomandată consulatarea unui personal de specialitate în cazul terapiilor simultane dar și în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.

În ceea ce privește interacțiunile cu alte substanțe, roinița poate interacționa cu sedativele sau medicațiile specifice tulburărilor tiroidiene, dar și în cazul celor folosite în terapia HIV, existând o posibiltate de interacțiune cu agenți antiretrovirali.