Cu toții avem visuri şi vise (visăm nu doar cu ochii deschişi, ci şi cu ei închişi), iar în ocaziile în care ne și amintim ce am visat, ne întrebăm adesea ce semnificație a avut acel vis și dacă îl putem desluși căutând paralele și simboluri.
Psihologi precum Sigmund
Freud și Carl Jung au încercat
să interpreteze visele și să întrezărească înțelesul lor, conciderându-le porți către subconștientul nostru.
Pe de alt parte, artişti precum Phillipe Petit sau Stephen King s-au înghesuit la graniţa dintre vise şi visuri, explorând arta visului creativ, chiar lucid, sau creând lumi noi cu ochii întredeschişi.
Deși știința modernă a oferit mai multe teorii și analize ce privesc fenomenul visului, abordarea acestui subiect nu a fost niciodată nouă și nici simplă.
Interpretarea viselor a influențat în mod direct credința, cultura și spiritualitatea nativilor americani vreme de secole. Indienii americani cred că visele influențează sufletul celui care visează, de multe ori acționând ca un mijloc de schimbare a trăsăturilor de personalitate, cum ar fi încrederea în sine, maturitatea, bunătatea și loialitatea.
Inițial creat de nativii americani, dreamcatcher-ul sau talismanul de vise, poate fi întâlnit într-o varietate de dimensiuni și stiluri diferite.
Acestea constau, de obicei, dintr-un cerc mic din lemn acoperit de o plasă sau o țesătură din fibre naturale, decorat cu obiecte sacre ce au o anume simbolistică.
Acestea pot fi pene sau mărgele atașate de partea inferioară a dreamcatcher-ului. Talismanele autentice, tradiționale sunt realizate manual și sunt confecționate din materialele naturale, cercul având o circumferință destul de redusă. Aceste cercuri sunt construite dintr-o ramură de salcie roșie încovoiată și infășurată la final cu bucăți din piele, acest lucru dându-le un aspect și mai autentic.
Astăzi, dreamcatcher-ul este un element asociat culturii nativilor americani la modul general, însă originile sale mai specifice își au rădăcinile în tribul Ojibwa Chippewa.

Şi tribul Lakota are o legendă proprie despre originile dreamcatcher-ului, însă majoritatea etnografilor consideră că aceste talismane au fost transferate prin intermediul celor din tribul Ojibwa,
prin căsătorie și comerț.
Cuvântul Ojibwa pentru dreamcatcher este “asabikeshiinh" înseamnând, de fapt, "păianjen", referindu-se la țesătura ce acoperă în întregime cercul talismanului.
Vechile legende despre istoria și originea talismanului de vise există în mai multe triburi americane dar în special în triburile Ojibwa și Lakota. În vreme ce în multe culturi păianjenii sunt reprezentați într-un fel negativ, membrii tribului Ojibwa l-au ales ca simbol al protecției și al confortului.
Potrivit legendei Ojibwa, o femeie-păianjen întruchipa o figură mistică dar maternă ce servea drept protector spiritual pentru trib, în special pentru copii mici și bebeluși.
Pe măsură ce membrii tribului Ojibwa continuau să crească iar teritoriul lor să se extindă, femeia-păianjen nu mai putea continua să protejeze și să vegheze asupra tuturor membrilor tribului în timp ce ei migrau din ce în ce mai departe
Din acest motiv ea a a creat primul talisman al viselor, primul dreamcatcher.
După exemplul ei, mamele și bunicile l-au păstrat ca amintire și l-au transmis mai departe, el simbolizând grija maternă și un mijloc de a-și proteja copiii și familiile de departe. Uneori denumite "cercuri sacre”, ele au fost folosite în mod tradițional ca talismane pentru a proteja oamenii care dorm, de obicei copiii, de vise rele și coșmaruri.
Nativii americani cred că aerul nopții este plin de vise bune și rele.
Când este atârnat deasupra patului într-un loc unde lumina soarelui dimineții îl poate ajunge, “capcana de vise” atrage și captează în pânza sa tot felul de vise și gânduri.
Visele bune se strecoară și trec prin pânză, coborând prin intermediul penelor atașate în mintea celui care visează. Visele rele sunt prinse în capcană și distruse, arse de lumina zilei.
Toate componentele talisamanului de vise au un înțeles legat de lumea naturală. Forma lui este cercul pentru că reprezintă cercul vieții și felul în care soarele și luna călătoresc ziua și noaptea pe bolta cerească. În pânza lui sunt păstrate visele rele în timpul nopții, până când lumina zilei le va distruge. Pentru visele bune, penele sunt considerate o scară cu ajutorul căreia ele coboară lin în mintea persoanei care doarme.
Există unele controverse atunci când vine vorba de semnificația mărgelelor care adesea decorează plasa dreamcatcher-ului.
Potrivit unor nativi americani, mărgelele simbolizează păianjenul - însuși țesătorul. Alții cred că margelele simbolizează visele bune care nu au putut trece prin pânză, fiind imortalizate sub forma unor mici amulete sacre.
Cu toate că sunt foarte răspândite, talismanele de vise autentice nu sunt atât de ușor de găsit. Acestea sunt realizate manual și de obicei au dimensiuni mult mai mici, dar și un farmec aparte dat de materialele naturale.

Cele ce pot fi întâlnite în comerț în zilele noastre, fac parte mai mult din cultura americană decât din cea nativ-americană, fiind adesea supradimensionate și confecționate din materiale alternative sau plastic. În continuare, însă, mulți nativi americani consideră dreamcatcher-ul ca fiind un un simbol al unității și al identificării printre numeroasele națiuni nativ-americane.
Distracţie şi vise plăcute!
Fie că vrem să ne relaxăm punând mâinile la treabă, fie că vrem să „protejăm” pătuţul copilului cu o creaţie proprie, putem crea o capcană a viselor - urmând indicaţii simple disponibile online (în video-uri precum cel de mai jos).
Perioada sărbtorilor ne dă motiv de (auto)exprimare creativă, iar printre decoraţiunile Crăciunului
putem prinde şi câteva vise în „pânza de paianjen”.