Florile ne învaţă să fim flower power și ne inspiră. Și nu doar parfumurile sau culorile lor pot avea acest impact asupra noastră, ci și extractele naturale pe care le putem obţine din rădăcinile tulipinile sau frunzele lor.
Mentha piperita sau izma bună este una dintre cele mai răspândite și utilizate plante medicinale. Ea face parte din familia Lamiaceae (a mentei) și în țara noastră este cunoscută sub diferite denumiri populare, cum ar fi menta de grădină, camfor sau menta de câmp.
Mentha Piperita este originară Europei și Orientului Mijlociu, în România fiind răspândită cel mai mult în zonele de câmpie și de deal.
Ea este cunoscută pentru utilitatea ei terapeutică, ea având efect:
● antispastic
● diuretic
● anti-inflamator
● diaforetic
● carminativ
● antiseptic
● anxiolitic
● ușor analgezic
Mentha piperita este o plantă perenă ce atinge înălțimi de până la 1m, având frunze alungite și ascuțite în vârf, dar și mai late de culoare verde închis cu nervuri roșiatice și margini zimțate.

În mod obișnuit, tulpina dar și frunzele sunt acoperite de peri secretori de ulei eteric, planta înflorind începând cu luna iunie până în septembrie, florile ei fiind mici de culoare roșu-violaceu.
În scopurile terapeutice, ea se recoltează în perioada de înflorire din care se aleg doar frunzele.
Fiind una din speciile de mentă, ea are aroma caracteristică extrem de cunoscută, frunzele având gust dulceag și răcoritor. Spre deosebire de rudele sale, mentha piperita are o aromă mai pregnantă, de aceea este și utilizată într-o gamă largă de produse, pentru senzația puternică mentolată care este dată de compușii chimici din alcătuirea sa.
Ea este utilizată deopotrivă sub forma uscată, dar și în forma sa proaspătă pentru infuzii, extracte obținute prin macerare sau prin fierbere.
Frunzele proaspete sunt adesea folosite pentru a asezona preparate cum ar fi salatele sau deserturile, dar și băuturile precum limonada.
Ca multe alte plante medicinale, mentha piperita își extrage beneficiile din uleiurile volatile în a căror compoziție intră mentolul, mentone, cineol, limonen, beta-pinene și polifenoli - consumate moderat fiind benefice organismului uman.
Conform literaturii de specialitate extractul natural de mentha piperita, suplimentele alimentare, uleiurile esențiale, dar și utilizarea sa în forma sa brută proaspătă sau uscată pot furniza efecte terapeutice pentru o gamă largă de probleme asociate:
• digestiei
• sistemului muscular
• nevralgiilor acționând ca și analgezic
• pentru a crește capacitatea de concentrare
• pentru a crește perfomanțele fizice dar și cognitive
Are un efect
antispastic natural
Mentha piperita poate veni în ajutorul sistemului digestiv, alinând crampele și simptomele provocate de indigestie dar și cele asociate discomfortului provocat de sindromul de colon iritabil.

Efectul său antispastic este datorat proprietății sale de a relaxa musculatura netedă a tractului gastrointestinal, reducând durerea și discomfortul.

Conform datelor statistice furnizate de studii asupra eficienței extractului de mentha piperita pentru tulburările gastrointestinale, în urma administrării sale sub formă de capsule sau ulei, aproximativ ¾ din subiecți au constatat o îmbunătățire a simptomelor dispepsiei sau celor ale sindromului de colon iritabil.
Stimulează concentrarea
și induce relaxare
Cu toate că sună contradictoriu, mentha piperita le poate face pe amândouă, prin stimularea circulației sanguine dar și prin efectul revigorant dat de aroma sa, poate stimula concentrarea și îmbunătățește performanțele cognitive.

În același timp, datorită acidului rosmarinic din compoziția sa, induce un efect sedativ, ușor anxiolitic pentru a aduce relaxarea și a alina anxietatea.
Îngrijește și protejează sănătatea pielii, unghiilor și a parului
Prin aplicarea sa locală ajută la calmarea iritațiilor sau arsurilor. Poate fi utilizată cu succes pentru a regla secreția de sebum la nivelul scalpului și pentru a îmbunătăți aspectul părului și a-i stimula creșterea. De asemenea, uleiul esențial de mentha piperita calmează iritațiile de la nivelul scalpului, elimină uscăciunea sa și poate fi folosit pentru a combate pediculoza.
Îmbunătățește activitatea fizică
Conform unui studiu publicat în anul 2013 în The Journal of the International Society of Sports Nutrition există efecte pozitive ale utilizării uleiului esențial de mentha piperita.

Mecanismul acțiunii sale este explicat prin faptul că, prin suplimentarea orală, aceasta relaxează mușchii netezi ai căilor respiratorii, îmbunătățind oxigenarea creierului, scade tensiunea sistolică și pulsul dar și nivelurile de acid lactic din sânge, acest lucru având un efect benefic asupra tonusului muscular și ajutând la creșterea anduranței și prelungirea efortului fizic.
● Mentha piperita este utilă și în tratamentul durerilor musculare, în special după efort fizic dar și pentru nevralgiile provocate de migrene, dureri abdominale indigestie, balonare sau alte afecțiuni gastrointestinale. Proprietatea sa anti-inflamatorie contribuie la acțiunea sa analgezică.
Ajută la combaterea constipației și flatulenței și contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare
Fiind un diuretic natural, ajută la eliminarea apei din organism scăzând tensiunea arterială și reducând în același timp riscurile cardiovasculare asociate.

Mai mult decât atât, prin faptul că influențează și secreția biliară și susține digestia grăsimilor dar având și efect asupra musculaturii gastrointestinale poate ajuta la combaterea constipației și flatulenței.
Ca în cazul majorității plantelor medicinale, mentha piperita trebuie utilizată cu precauție, având mereu în vedere faptul că poate provoca reacții alergice sau intoleranțe la persoane cu afecțiuni respiratorii.
De asemenea, datorită unui compus cu efect de insecticid natural numit pulegona, poate provoca toxicitate în cazul depășirii dozei recomandate. În ceea ce privește administrarea pediatrică, aceasta nu este recomandată fără avizul unui specialist având în vedere că mentolul din compoziția sa poate provoca spasme musculare la nivel respirator și în cazuri grave chiar stop respirator.