Insomnia poate fi o problemă temporară sau cu care ne putem confrunta pe termen lung, însă indiferent de timpul cât ne-a bântuit, aceasta poate avea cauze complexe pe care nu le putem determina întotdeauna cu ușurință.
Mai devreme sau mai târziu, oricine experimentează o scurtă și neplăcută perioadă de insomnie.
Adesea, ea poate fi rezultatul stresului sau al unei schimbări în rutină (ca un nou program de lucru sau al apariției unu copil), dar și al medicamentelor care pot interfera cu programul de somn, cum ar fi antidepresivele, medicamentele pentru tensiunea arterială, medicamentele antialergice și corticosteroizii. În funcție de cauza sau cauzele care au dus la apariția insomniei, aceasta poate fi tratată corespunzător.
Alteori, insomnia poate reprezenta o problemă pe termen lung, acest lucru fiind un rezultat al unei probleme de sănătate mai grave, cum ar fi depresia, anxietatea sau apneea de somn, sau în urma adoptării unor obiceiuri alimentare nesănătoase, cum ar fi mâncatul în exces înainte de culcare, somnul intr-un mediu inconfortabil sau expunerea la lumina artificială a ecranelor înainte de culcare.
Oricare ar fi cauza ei, lipsa de somn are ca rezultat extenuarea, iritabilitatea și, în general, incapacitatea de a funcționa la un potențial optim pe parcursul zilei. În timp, insomnia poate reprezenta un factor de risc pentru alte probleme, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, bolile cardiace și diabetul.
Insomnia este în mod obișnuit împărțită în trei tipuri:
Insomnia tranzitorie
Apare atunci când simptomele durează până la trei nopți.
Insomnia acută (pe termen scurt)
Simptomele ei pot persista timp de câteva săptămâni.
Insomnia cronică
Acest tip de insomnie poate dura luni și uneori ani. Potrivit National Institutes of Health majoritatea cazurilor de insomnie cronică sunt secundare unei alte afecțiuni.
Un specialist va putea diagnostica insomnia în urma unei anamneze și unor întrebări despre antecedentele medicale ale individului și despre obiceiurile de somn. De asemenea poate fi necesar un jurnal de somn pentru a determina cu exactitate care sunt simptomele și durata lor.
Un examen fizic poate fi efectuat pentru a căuta cauzele subiacente, dar și un consult psihiatric sau psihologic poate fi necesar pentru a putea determina eventuale tulburări dar și dacă există consum de droguri sau alcool.
tratament
Stanford Center for Sleep Sciences and Medicine explică faptul că termenul "insomnie" este adesea folosit pentru a face referire la "somn perturbat”.
Pentru diagnosticul de insomnie, un somn perturbat ar trebui să dureze mai mult de o lună, acest lucru interferând cu starea de sănătate a celui în cauză, fie datorită stresului cauzat de lipsa de odihnă, fie datorită unui declin în starea de spirit sau în performanțe.
Polisomnografia
O metodă neinvazivă de monitorizare a somnului și de depistare a tulburărilor de somn.
Actigrafia
Măsoară mișcările din timpul somnului și ciclurile acestuia - cu un dispozitiv mic, purtat pe încheietura mâinii, numit actigraf.
Există multe afecțiuni medicale (unele ușoare și altele mai grave) care pot duce la insomnie
În unele cazuri, o problemă medicală în sine poate provoca insomnie, în timp ce în alte cazuri, simptomele afecțiunii provoacă un disconfort fizic ce poate face ca somnul să fie o sarcină dificilă.
Printre acestea putem regăsi:
- Alergiile respiratorii
- Durerea cronică
- Durerile lombare
- Incontinența urinară
- Artrită
- Astm
- Probleme endocrine cum ar fi hipertiroidismul
- Probleme gastrointestinale, cum ar fi refluxul gastroesofagian
- Tulburări neurologice, cum ar fi boala Parkinson
- Apneea de somn (o manifestare legată de insomnie).
În plus, insomnia poate fi o manifestare a unor alte tulburări de somn - de exemplu sindromul picioarelor neliniștite - o tulburare neurologică de cauză idiopatică care se asociază cu mișcarea frecventă a picioarelor inclusiv în somn, acest lucru ducând la afectarea calității somnului sau chiar insomnie. Pacienții cu sindrom de picioare neliniștite prezintă de obicei simptome mai grave în ultima parte a zilei, în perioadele de inactivitate și în tranziția de la starea de veghe la cea de somn, ceea ce înseamnă că adormirea și păstrarea unui somn neîntrerupt pot fi dificile.
apneea de somn este de asemenea o manifestare legată de insomnie. În cazul apneei de somn, căile respiratorii devin parțial sau complet obstrucționate, ducând la pauze în respirație și la un aport mai redus de oxigen. Acest lucru poate determina o persoană să se trezească pe parcursul unei nopți în mod repetat, având adesea dificultăți în a mai adormi la loc. Persoanele cu apnee de somn sunt adesea diagnosticate cu insomnie.
Dacă problemele cu somnul persistă în mod regulat, este indicată o privire mai în detaliu asupra stării de sănătate pentru a determina eventualele probleme medicale sau alte tulburări de somn care pot contribui la apariția insomniei.
În unele cazuri, există pași simpli care pot fi întreprinși pentru a îmbunătăți somnul (cum ar fi evitarea luminii puternice înainte de culcare și încercarea de a limita distragerile posibile, cum ar fi un televizor, un computer sau un telefon).

În timp ce în aceste situații poate fi găsită o soluție simplă, insomnia persistentă poate necesita ajutor de specialitate pentru a stabili un plan de tratament.