Mai ții minte, când erai copil...
Cât de multă magie era în lume? Sau cât de simplu era să fii fericit? Atunci, singura problemă era că nu te puteai opri din joacă. Iar acum? Acum e timpul să spunem START!
Inspirat de copilărie, hrănit de joacă.
Libertatea și dorința nestăvilită de explorare, alimentate de pofta de viață caracteristică copiilor, își găsesc refugiul în joacă. Acolo creativitatea înflorește și se deschide un nou univers, plin de aventuri, mistere și magie. Dar, cu trecerea timpului, distracția prinde alte forme. Și odată cu această transformare se pierde un detaliu esențial: conceptul de joacă! Avem ieșiri, petreceri, filme și activități plăcute. Însă joaca înseamnă mult mai mult!
Joaca este un fenomen complex și dificil de definit, mai repede fiind descris ca o sferă separată și independentă a activității umane.
Johan Huizinga, a cărui carte (Homo Ludens) stă la baza studiului domeniului jocului, spunea „Rezumând caracteristica formală a jocului, am putea să o numim o activitate liberă care se află în mod conștient în afara vieții „obișnuite”, ca fiind „neserioasă” dar în același timp absorbind intens și pe deplin jucătorul. Este o activitate legată de niciun interes material și niciun profit nu poate fi dobândit din ea. Aceasta are loc în cadrul propriilor limite de spațiu și de timp, conform regulilor sale”.
Este o caracteristică naturală a omului, esențială pentru sănătate și pentru dezvoltarea și întărirea personalității, a minții și a sufletului.
Alți cercetători, precum Peter Gray sau Scott G. Eberle, au continuat studierea acestui concept, datorită beneficiile cognitive și fizice, precum și celor emoționale - la fel de remarcabile. Și toți au subliniat rolul pivotant al jocului inclusiv pentru adulți, nu doar pentru copii.
Psihiatrul Stuart Brown (fondatorul Institutului Național pentru Joacă, din SUA) a petrecut toată cariera studiind influența puternică a jocului pentru toată lumea, de la oameni încarcerați, la afaceriști și până la câștigători ai premiului Nobel. În tot acest timp, a analizat peste 6000 de studii ale „istoriei jocului” care explorează rolul jocului în copilăria și maturitatea fiecăruia. Iar în cartea sa, „Play: How it Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul” (n.t. Joaca: cum modelează creierul, deschide imaginația, și fortifică sufletul) Dr. Brown explică de ce joaca este esențială pentru abilitățile noastre sociale, pentru adaptabilitate, inteligență, creativitate și multe altele.
Stimulează creativitatea
Atunci când transformi podeaua în lavă sau începi un joc imaginativ, creativitatea preia controlul. Iar efectele acestui exercițiului se revăd mai târziu, în găsirea mult mai rapidă a soluțiilor, creierul fiind obișnuit să apeleze la inventivitate.
Încurajează explorarea
Unul dintre cele mai semnificative efecte ale jocului constă în depășirea limitelor (măcar în sensul fictiv). Susținut de creativitate, universul posibilităților se mărește iar inovația și improvizația își găsesc locul mult mai ușor în viața de zi cu zi.
Și poate cel mai important: joaca întrerupe rutina stresului, creată de responsabilități și de evenimentele din jur. Este ca o gură de aer proaspăt, un moment de libertate completă pentru imaginație, în care relaxarea este răsplătită cu fericire. Și de așa ceva avem nevoie la toate vârstele, nu doar în copilărie!
Doar pentru că avem un anumit număr de ani, asta nu înseamnă că trebuie să ne oprim din joacă.
Inspiră-te din copilărie și bucură-te de energia fericirii!
Amintirea copilăriei trezește un amalgam de sentimente, de la nostalgie și până la fericire, purtându-ne pe un drum presărat cu vise, julituri, zâmbete și sclipiri de viață. Ne gândim cu plăcere la acel copil liber, zburdalnic, care nu cunoștea atât de mult din lume...și totuși trăia atât de frumos! Un univers întreg de posibilități venea cu fiecare jucărie iar grijile? Ele nu existau! Este momentul să luăm o pauză de la responsabilități și să aprindem acea scânteie a copilăriei. La urma urmei, maturitatea și succesul constă în găsirea unui echilibru între treabă și joacă!