Lectura cărților este prețioasă nu doar pentru cultura noastră, ci și pentru fericire!
Când eram mici, ne tachinam bunicii sau părinții cerând încă o poveste și încă o poveste și tot așa. Ne-am luptat cu zmei și căpcăuni, am salvat prințese și am făcut înconjurul lumii în 80 de zile, fără să coborâm din pat. Apoi, pe măsură ce am crescut și am intrat în lumea adulților responsabili, ne-am îndepărtat de cea a cărților.
Lectura aduce multe beneficii și nu trebuie să lipsească din activitățile noastre.
Cărțile hrănesc curiozitatea și creativitatea, îmbogățesc intelectul și oferă experiențe fantastice, prin care evoluăm ca și oameni.
Acum suntem mereu pe fugă, avem multă treabă și puțin timp. Nici știrile nu le citim în întregime, ne rezumăm doar la titlu. Iar micile momentele de relaxare sunt zăpăcite de gânduri și îngrijorări. Cu bateriile descărcate și sinapsele supraîncărcate, ajungem să fim obosiți, nervoși și urâcioși. Aproape că ne transformăm în căpcăunii despre care citeam în copilărie.
Uneori avem nevoie să evadăm, măcar pentru o ora, din toată agitația care ne înconjoară. Spre norocul nostru, avem mereu la îndemâna dispozitivul perfect de teleportare: cărțile
Conform unui studiu prezentat în ziarul The Telegraph, lectura este cea mai rapidă și eficientă metodă de relaxare. Cercetătorii au crescut nivelul de stres și pulsul voluntarilor printr-o serie de teste și exerciții, după care au încercat mai multe variante tradiționale de relaxare. În urma studiului, aceștia au descoperit că lectura a scăzut pulsul, a atenuat tensiunea mușchilor și a condus la niveluri de stres mai mici decât înainte de teste.
În doar 6 minute, lectura poate reduce nivelurile de stres cu până la 68%.
David Lewis, neuropsiholog și autor al studiului, a concluzionat că ‚nu contează ce carte citești, prin a te pierde într-o carte complet captivantă poți scăpa de grijile și stresul din lumea cotidiană și poți petrece o vreme explorând sfera imaginației autorului’.
Astfel, cărțile oferă experiența altor universuri. Dar și perspective noi asupra realității noastre.
Orice este posibil să se întâmple în cărți. Prin călătorii în timp, pisici vorbitoare sau istorii inventate, diversele povești ne colorează imaginația. Însă alături de intrigă, uimire și amuzament, cărțile se joaca și cu sentimentele noastre mai profunde.
Așa cum reiese din acest studiu , transpunerea în lectură, în mod specific cea beletristică, ne ajută să fim mai empatici.
‚Sporirea empatiei este importantă pentru oameni deoarece aceasta este corelată în mod pozitiv de creativitate, performanță la muncă și comportamente prosociale și cooperative’, explică autorii studiului. Înțelegerea stărilor mentale ale celorlalți este o abilitate crucială care facilitează relațiile sociale complexe care definesc societățile umane’, menționează un studiu din 2013.
De la tăblițe de argilă la tablete electronice, cărțile au fost mereu prezente în viața omului. Iar impactul acestora se vede în zâmbetele noastre.
Poate că nu toată lumea apreciază literatura beletristică. Dar indiferent ce literatură alegem, important este să citim. Cărțile se găsesc foarte ușor, avem multe librării și magazine, iar bibliotecile sunt un izvor de inspirație.
Persoanele care citesc cel puțin 20 de minute pe săptămână au 20% mai multe șanse să fie fericite cu viețile lor, menționează acest studiu.
În plus, concluzia studiului a fost că lecturarea timp de 30 de minute pe săptămână produce o satisfacție de viață mai mare, îmbunătățește conexiunea socială și ne ajută să ne protejam sau chiar să ne pregătim pentru dificultățile din viață.
Unora nu le place să se gândească la bătrânețe sau la momente dificile. Altora, aceste gânduri grele le ocupă tot timpul. De regulă, este bine ca grijile pentru viitor să aparțină viitorului. În același timp, este bine să fim conștienți de trecerea timpului și să ne îngrijim, prevenind astfel alte probleme. Mâncăm sănătos pentru un corp sănătos. Dar pentru minte?
Pentru o minte sănătoasă, citim cărți.
Chiar dacă nu prea ne mișcăm atunci când citim, mintea noastră aleargă. Lectura este mult mai solicitantă neurobiologic decât procesarea imaginilor sau vorbitul. Diferite părți ale creierului, care au evoluat pentru alte funcții precum vederea sau limbajul, se conectează într-un circuit neural specific pentru citit. Antrenamentul acesta riguros este ceea ce ne menține creierul tânăr.
Cu cât sunt mai frecvente activitățile cognitive pe parcursul vieții, cu atât este mai încet declinul cognitiv de la sfârșitul vieții, arată acest studiu.
Așa cum mișcarea antrenează fericirea , lectura antrenează bunăstarea.
Hobby-urile care exersează mintea, precum cititul, croșetatul, puzzle-urile sau șahul, sunt importante. Atunci când avem activități intelectuale, se formează conexiuni neuronale noi și se întăresc cele vechi. Având un creier puternic, acesta se poate proteja împotriva diverselor afecțiuni.
Adulții care au activități stimulante intelectual pe parcursul vieții au 2,5 ori mai puține șanse de a dezvolta Alzheimer la bătrânețe.
Felul în care ne folosim creierul poate determina cât de repede, sau de încet, se va deteriora mai târziu în viață. Un exemplu al eficienței cititului a fost subliniat prin acest studiu . Deși nu înseamnă că lectura vindecă Alzheimer, ci doar îi amână apariția, fiecare moment lucid este prețios.
Fiecare poveste influențează felul în care privim viața, dar și cum o trăim.
În zilele ploioase și gri, avem tendința de a ne retrage în bârlogul nostru. O cană de ceai fierbinte și o carte savuroasă ne poate însenina ziua. Dar acest răsfăţ este esenţial, nu doar un moft , în special dacă suntem puțin triști.
Lectura ne relaxează și ne aduce serenitate, pace și liniște în suflet.
Un studiu publicat în PLOS ONE a demonstrat că lecturarea cărților de auto-ajutor, împreună cu sesiuni de asistență despre cum se utilizează acestea, a fost corelată cu niveluri mai scăzute de depresie.
În timpul lecturii, putem să cunoștem personaje cu care rezonăm ori situații familiare. Ceea ce ne oferă un sentiment plăcut. Dar, de cele mai multe ori, cărțile oferă informații și povești noi, care ne solicită toată imaginația și ne modelează mentalitatea. De aceea, fiecare lectură este o experiență din care învățăm ceva. Iar efectul unei cărți nu se oprește odată cu sfârșitul lecturii.
Descoperim universuri nebanuite si nemarginite. Vocabularul se extinde, memoria se întărește iar inteligența noastră cunoaște noi dimensiuni. Lecturarea unui roman fascinant declanșează modificări reale și măsurabile în funcționarea creierului.
Modificările pot dura cel puţin cinci zile după încheierea lecturii, au descoperit cercetătorii de la Emory University.
Timpul petrecut citind este timp investit în fericirea și în sănătatea noastră.
Având atât de multe beneficii împachetate frumos între coperti, cărțile ne invită să le descoperim. Putem oricând să avem o carte cu noi și să o răsfoim în metrou, la pauza de masă sau, mai simpatic, înainte de culcare. Există inclusiv varianta tehnologizată, eBook reader, pentru cei care preferă gadgeturile. Însă indiferent de format, titlu sau conținut, important este să ne reamintim să citim mai des.
Sursa pozelor aici, aici, aici și aici