Pentru o viață lungă, sănătoasă și frumoasă!
Peste tot auzim despre ce este bine să facem pentru sănătatea noastră: să bem apă, să mâncăm fructe și legume și tot așa. Însă foarte rar se vorbește despre importanța prieteniilor și impactul lor asupra bunăstării fizice.
Un studiu recent afirmă că prieteniile sunt la fel de importante ca activitatea fizică și regimul alimentar pentru sănătate pe tot parcursul vieții.
Studiul, citat în Science Daily, este primul care formează o legătură concretă între relațiile sociale și măsurători precise ale bunăstării fizice. Cercetătorii au urmărit parametrii precum obezitatea abdominală, inflamarea și hipertensiunea arterială, care pot afecta sănătatea pe termen lung, cauzând afecțiuni cardiace, atacuri cerebrale sau cancer.
Iar concluzia a fost că multiplele relații sociale de la începutul vieții contribuie la o sănătate mai bună la începutul și la finalul vieții.
Conform acestuia, izolarea socială în timpul adolescenței crește riscul inflamării, în aceeași măsură ca lipsă activităților fizice. Însă integrarea socială protejează organismul împotriva obezității abdominale. Iar studiul a arătat că, la bătrânețe, lipsa contactului social poate slăbi controlul asupra hipertensiunii arteriale.
La mijlocul vieții adulte, numărul relațiilor sociale este irelevant. În schimb, sprijinul pe care acestea îl generează este mai important. Astfel, calitatea prieteniilor influențează calitatea vieții.
Relațiile pozitive cu cei din jur ne influențează în mai multe feluri viața.
În primul rând, suntem mai relaxați. Nu avem nevoie să argumentăm afirmația. Trebuie doar să ne sunăm un prieten și să îl invităm la o șuetă. Ce urmează toată lumea știe: o conversație plăcută în urma căreia ne simțim mult mai bine, zâmbim și suntem mai optimiști.
Pentru doamne, un cerc de prietene poate modifica inclusiv reacția la stres, arată un studiu.
Fiecare dintre noi se naște cu reacția de ”luptă sau fugă” la stres. Iar felul în care răspundem poate să difere, în funcție de mai mulți factori. Un studiu UCLA a demonstrat că răspunsul se poate modifica în cazul femeilor care au un cerc de prietene. Atunci când doamnele și domnișoarele se strâng împreună, acestea eliberează mai multă oxitocină (un neurohormon numit și “hormonul îmbrățișării”, care are un efect calmant recunoscut). Astfel, cercul de prietene devine un răspuns alternativ pentru reacția la stres, iar cercetătorii au numit acest răspuns ”îngrijesc și împrietenesc”.
Iar domnii au nevoie să se vadă cu prietenii de două ori pe săptămână, pentru o viață frumoasă. Există un studiu care atestă această afirmație, conform Daily Mail.
Pentru bunăstarea sănătății lor, bărbații trebuie să se întâlnească cu patru prieteni, de două ori pe săptămână, și să participe la activități tipice masculine. Acestea au fost concluziile studiului condus de către directorul grupului de cercetare a neuroștiintelor sociale și evolutive de la Universitatea Oxford. Interacțiunile frecvente conduc la prietenii mai puternice, mai calitative și astfel rezultă o viață mai bogată.
Așa cum spuneam în acest articol, faptul că reușim să ne înțelegem pașnic cu cei din jur ne poate lungi viața. Iar abilitățile noastre de a controla relațiile și de a ne păstra cumpătul se dovedesc a fi extraordinar de importante atât pentru longevitate, cât și pentru calitatea vieții.
Sursa pozei: Flickr via Yasin Hassan.