La sfârșit de primăvară, tinerii zburători se pregătesc să cucerească cerul. Însă unii se mai „rătăcesc” și ajung pe pământ, unde pot fi în pericol. Tu știi cum îi poți ajuta?
Ciripitul firav al unui micuț înaripat este atât de înduioșător încât tentația de a interveni este foarte mare. Dar, cu toate intențiile bune, uneori riscăm să facem mai mult rău. Ca să ne păstrăm cumpătul în fața acestei decizii, cei de la SOR au pregătit un ghid folositor!
O plimbare în natură, fie prin parcurile orașelor sau prin pădurile sălbatice, are mereu o melodie pe fundal: cântecul păsărilor. Admirat atât de trecători cât și de cercetători, acesta este prețios și datorită impactului pozitiv asupra stresului, studiile demonstrând că trilul lor promovează restaurarea atenției și a resurselor cognitive. Fiecare piuit contează!
Ca să facă față gălăgiei orașelor, păsările cântă mai tare!
Acestea s-au adaptat și, conform studiilor, au sunetele mai înalte și cântă la ore neobișnuite, schimbându-și programul în funcție de trafic.
Chiar dacă viața la oraș este diferită, legile naturii se aplică în continuare. Și există mari șanse să întâlnim un pui rănit, rătăcit sau abandonat. Deși arată cam la fel, fiecare caz necesită intervenții diferite. Iar un pui luat din mediul său necesită îngrijiri speciale și are șanse mai mici de supraviețuire în libertate. De aceea, uneori mai bine nu intervenim. Pornind de la această idee, cei de la Societatea Ornitologică Română au creat o campanie, Lupta cu Pufoșenia - împreună cu un scurt ghid, prezentat mai jos.
Iar dacă ne este dor de cântecele lor, sau vrem să ne relaxăm puțin, le putem găsi și pe internet!
În București există 14 specii de păsări (conform unui articol bazat pe informații din partea SOR), prin care Măcăleandrul sau Drepneaua Neagră, specie protejată de lege. Însă forfota orașului deseori acoperă concertul lor. Sau alte păsări sunt mai timide și cu greu le găsim în drumeții. Dar cu ajutorul unui proiect românesc, astăzi cântecele a zeci de specii de păsări din România pot fi ascultate prin o aplicație de telefon, disponibilă pe această pagină de web. Iar cei de la Wildlife Romania oferă pe site-ul lor filmări live cu mai multe cuiburi de păsări, inclusiv cel de la Carani - de unde anul trecut au zburat 2 pui!
Așa că nu mai trebuie să călătorim anumite distanțe până întâlnim un exemplar înaripat. Iar dacă vrem să auzim mai multe triluri, și să salvăm un pui, trebuie doar să ne păstrăm cumpătul și să urmăm sfaturile specialiștilor!