Sunt multe de spus despre ea, dar deschidem subiectul pornind de la percepţiile noastre despre propria vârstă...
Cât de tânăr
te simţi?
Să te simţi cu câţiva ani mai tânăr decât ești îţi poate crește speranţa de viaţă, la fel cum să te simţi mai bătrân decât ești o poate scurta.
Cercetătorii spun că percepţia asupra propriei vârste poate influenţa longevitatea, deci răspunsul pe care ţi-l dai la această întrebare poate fi important.
Totul pleacă de la efectele pe care percepţia noastră le are asupra propriului stil de viaţă. Vârsta subiectivă este corelată cu factori precum viteza de mers, capacitatea pulmonară, puterea de prindere și inflamația corporală, dar așa cum indica încă din 1979 un studiu relizat de profesoara de psihologie la Universitatea Harvard, Ellen Langer, “Printre altele, nu este neapărat corpul cel care influenţează mintea. Mentalitatea noastră privind îmbătrânirea are un rol la fel de important în acest proces”.

Această idee reiese și din cercetările lui Antonio Terracciano, psiholog și gerontolog la Florida State University College of Medicine, care ne sfăuiteţe:
"Să păstrăm o minte deschisă!"
• Când oamenii cred că înaintarea în vârstă îi împiedică să mai facă anumite lucruri, pot ajunge să acţioneze în dezavantajul lor, renunţând la obiceiuri de care încă au mare nevoie, precum efortul fizic susţinut, relaţiile sociale sau dezvoltarea personală.
• Când oamenii privesc vârsta ca pe un număr, continuă să acorde atenţie performanţelor fizice - păstrând un stil de viaţă activ - și sănătăţii organismului - urmând un stil alimentar echilibrat și o atitudine generală orientată spre prevenţie...
Când păstrăm mintea deschisă, lăsăm relaţiile să înflorescă, obiectivele personale și visurile să găsească drumuri noi, creierul să se “remodoleze”, organismul să se menţină în formă. Când ne simţim tineri avem multe zile înainte, deci suntem atenţi la viitor, dar trăim prezentul din plin, cu toate oportunităţile lui, cu toate noutăţile și provocările.
Iar pentru a ne da seama cât de deschisă este mintea noastră în privinţa vârstei, tot specialiștii ne recomandă un set de întrebări care ne vor ajuta să ne oferim singuri răspunsurile.
Aceste întrebări (și mai multe) indică mentalitatea formată în jurul vârstei personale.
• Cât de mult accent puneți pe vârsta numerică?

• Credeți că vârsta vă limitează abilitățile fizice și mentale?

• Este vârsta o scuză pentru toate lucrurile noi pe care nu le încercați?

• Petreceți mai mult timp în amintirea a ceea ce a fost odată, în loc să vă planificați ce urmează să vină?