Vacanța,
Adrenalina,
Zilele însorite,
Sezonul bălăcelilor,
Dragostea de-o vară,
Nopțile sub clar de lună,
Nisipul încins sub tălpile goale,
Excursiile spontane și experiențele noi.
Fericirea de după vacanță depinde de
cât ne relaxăm!
Toate acestea ne îmbogățesc viața! Și mai au ceva în comun: toate se și termină! Iar întoarcerea la viața de zi cu zi poate fi un pic mai tristă, dacă nu chiar stresantă. Dar, înainte să ne pierdem cumpătul, putem încerca o altă variantă!
Cu toate că majoritatea părerilor academice indică faptul că o vacanță poate să îmbunătățească starea generală, diferența dintre cei ce pleacă în vacanță și cei ce stau acasă este relativ minoră. Într-un studiu publicat în Applied Research in Quality of Life, unde au fost interogați peste 1500 de oameni, cercetătorii menționează că „în mod remarcabil, fericirea de după concediu în general nu diferă între cei ce pleacă și cei ce stau”.
Mai mult, doar în cazul vacanțelor deosebit de relaxante s-a observat amplificarea fericirii de după, efectul fiind resimțit maximum 2 săptămâni.
Iar cea mai importantă sursă a fericirii nu este vacanța în sine, pe cât expectativa ei. Numeroase alte studii au observat că anticiparea este cea care are un efect pozitiv asupra bunăstării și conduce la mai multe experiențe și sentimente plăcute. În plus, durata vacanței nu a avut nicio relevanță. De unde se trage concluzia că mai multe vacanțe scurte sunt și mai bune!
Așadar, vacanțele sunt așteptate cu entuziasm și este bine să încercăm să ne bucurăm pe deplin de ele.
Dar, în ciuda faptului că ne relaxează și ne încarcă cu multă energie pozitivă (în special dacă reușim să dormim cum avem nevoie), există șansa să ne întoarcem și mai supărați. Pentru că, atunci când suntem stresați în concediu, acest lucru va afecta și fericirea de după, logica fiind confirmată de mai multe studii.
Depresia post-vacanță
Întoarcerea acasă și revenirea la cotidian poate fi anevoiasă și acompaniată de stări de tristețe, stres și irascibilitate. Însă nu trebuie să ne uimească sau să ne alerteze această trecere. O explicație ar putea consta în creșterea endorfinelor și al serotoniei în timpul vacanței, revenirea lor la nivelul de bază fiind percepută ca o perioadă mai puțin favorabilă. În plus, după joacă și libertate, este normal să fie mai dificil să găsim motivația necesară să ne conformăm și să (re)devenim productivi - în special dacă acasă ne așteaptă dezordine, plante ofilite și un munte de sarcini.
Cum se încheie cu succes un concediu?
În teorie, din vacanță ne întoarcem plini de energie și bucurie (și cu o grămadă de suvenire și de poze!). Iar ca să transpunem această idee și în practică, ne poate ajuta următorul plan de acțiune (sau măcar o parte din el).
Primul lucru: despachetarea bagajului.
Chiar dacă visam la patul de acasă de când am plecat, mormanul de haine din mijlocul sufrageriei nu trebuie ignorat. Pentru că atunci când punem lucrurile la locul lor se instalează și sentimentul de revenire (și evităm să ne împiedicăm în toiul nopții).
Al treilea:
asimilarea experiențelor.
După ce ne-am odihnit, trecerea în revistă a tuturor momentelor frumoase ne poate încărca cu mai multă putere. Iar dacă vacanța nu a fost tocmai reușită, un moment de gândire ne poate ajuta să privim cu ochi mai blânzi ceea ce a fost, schimbând percepția într-una pozitivă. În plus, există posibilitatea ca în vacanță să fi încercat ceva nou, ceva ce am putea integra în viața de zi cu zi.
Al cincilea:
următoarea vacanță!
Al doilea: decomprimarea.
Următoarea etapă ar trebui să ne ajute să ne detensionăm înainte de „furtună”. Pentru că oricât de relaxant este concediul, tot avem nevoie de timp să ne tragem sufletul. În acest caz ne poate ajuta un duș fierbinte sau chiar un pui de somn - ceea ce este benefic și în cazul călătoriilor sau zborurilor însoțite de schimbări de fus orar.
Al patrulea:
planificarea acțiunilor.
La întoarcere ne așteaptă multe: mesaje, mailuri, pisici, prieteni și tot așa. Iar ca să nu ne pierdem în detalii, și ca să câștigăm puțin timp, putem face o listă, prioritizând acțiunile în funcție de urgență și importanță. Procedând astfel, o să fie mult mai ușor să rezolvăm sarcinile, și ne și ajută să intrăm în ritm.
Cu toate că sună a exagerare, plănuirea următoarei vacanțe poate contracara sentimentul de tristețe simțit la sfârșit. Chiar dacă nu o să vină imediat, ideea viitoarei aventuri este ceea ce oferă confort și aduce bucurie, așa cum reiese și din studiile menționate. În plus, prin bagajul de cunoștințe noi mai mult ca sigur s-au strecurat și idei ce merită explorate. Iar atunci când decideminvestim în experiențe, în special cu prietenii, dar chiar și la singular, creștem fericirea!
O vacanță poate că seduce și se duce. Dar asta înseamnă că lasă loc pentru viitoarea! Așa că nu lăsa tristețea să te acapareze. Ci bucură-te de ceea ce a fost și de ceea ce urmează!