Este binecunoscut faptul că originea gândurilor, emoțiilor sau comportamentelor are ca punct de plecare comunicarea dintre neuroni, mai precis, sinapsele, acestea generând un potențial electrochimic ce influențează funcțiile creierului.

O activitate intensă a creierului poate genera aproximativ 10W de energie electrică, și cu toate că vorbim de o cantitate limitată, ea poate fi întâlnită sub diferite forme ce sunt caracteristice creierului uman și în mod specific determinate de activitățile cu care îl preocupăm.
Activitatea electrică exercitată de creierul uman este reprodusă sub forma undelor cerebrale, sau undele creierului, ce pot fi împărțite în patru categorii:
- de la activitatea cea mai intensă a creierului până la cea mai scăzută...
Undele Beta
(peste 12 Hz)
Unde beta au amplitudine mică și au frecvența cea mai crescută dintre toate tipurile de unde. Frecvențele undelor beta variază între 15 și 40 de cicluri pe secundă și sunt caracteristice activităților intense ale creierului.
Au o distribuție simetrică în cele două emisfere, fiind mai evidente în partea frontală a creierului. În cazul celor cu leziuni corticale, undele beta pot fi reduse sau chiar absente.

Este văzut, în general, ca fiind ritmul dominant și obișnuit pentru situațiile în care suntem în stare de veghe, alerți sau anxioși. Două persoane aflate într-o conversație pot avea frecvența caracteristică undelor beta, dar și o persoană ce susține un discurs sau un profesor în timp ce își desfășoară activitatea sau își susține lecția.
Undele Alpha
(8-12 Hz)
În timp ce undele beta pot fi regăsite în timpul activităților intense ale creierului, undele alpha au frecvență mai mică și amplitudine mai mare, contribuind la instalarea relaxării, a controlului mental și creativității. Sub influența undelor alpha putem duce la bun sfârșit mai repede și mai eficient sarcinile, fiind mai calmi și mai relaxați.

Undele alpha au rolul de a face legătura subconștientului cu conștientul, fiind ritmul normal în care se desfășoară majoritatea activităților creierului adult. Ele derivă din activitatea substanței albe, cea care leagă lobii creierului și conectează regiunile acestuia între ele.
Deși undele alpha sunt prezente atunci când suntem relaxați și caracterizează majoritatea stărilor prin care trece creierul atunci când ne aflăm în starea de veghe, ele nu reflectă însă starea în care creierul este implicat în procesarea de informații.

Undele Alpha pot fi resimțite și captate cel mai bine în zona occipitală și în zona cortexului frontal.

De asemenea, undele alpha au fost asociate și cu extraversiunea, în timp ce introvertiții se află mai rar și mai puțin sub influența lor, și cu stările în care suntem creativi și căutăm soluții pentru situații ce implică o doză de creativitate.

Atunci când undele alpha se află în limitele normale, tindem să experimentăm și o stare de bine, de confort și să apreciăm situațiile cu o mai mare obiectivitate.
Udele Theta
(4-8 Hz)
Sunt unde “lente”, cu amplitudine mare și frecvență redusă și sunt asociate cu procesele creative, intuiția, reveria, aducând la suprafață amintiri, emoții și senzații.

Undele theta pot fi resimțite în timpul proceselor de meditație, rugăciune, focusare interioară și către spiritualitate.
Ele sunt întâlnite și la granița dintre vis și realitate și reprezintă legătura cu subconștientul, din acest motiv fiind rar în întâlnite în starea de veghe la adulți, însă pot fi întâlnite la copii, și în condiții normale în timpul somnului.

Undele theta reflectă activitatea sistemului limbic și a regiunilor hipocampului, atunci când se manifestă în parametri normali ele contribuie la îmbunătățirea comportamentelor complexe de adaptare dar și în procesele de învățare și memorie. În situații excepționale de distres sau boală pot apărea dezechilibre neurochimice care pot afecta și activitatea undelor theta.
Undele Delta
(0.1- 3.5 Hz)
Cele mai joase unde pot fi întâlnite în timpul somnului profund mai ales în cel non-REM atunci când poate atinge cele mai joase frecvențe.
Înainte de a adormi undele cerebrale vor scădea treptat de la cele inferioare beta, theta și în cele din urmă, delta. Această ciclicitate are loc pe tot parcursul timpului pe care îl petrecem dormind, un ciclu de somn având aproximativ 90 de minute.
Atunci când frecvența undelor cerebrale începe să crească în timpul somnului, putem experimenta vise și un somn mai superficial, aceasta creștere făcând trecerea către somnul REM.
Atunci când ne trezim din etapele de somn profund, vom trece gradual prin tipurile de unde cerebrale specifice, iar frecvența lor va crește începând cu undele delta, theta, alpha și în momentul în care suntem în starea de veghe, undele beta.

În procesul de trezire, un individ poate petrece un timp mai îndelungat la granița dintre veghe și somn, creierul fiind sub influența undelor theta, acest lucru permițând un flux liber de idei, creativitate sau planificare pentru ziua ce tocmai a început, acest moment având un potențial productiv din punctul de vedere al activității mentale.
Cercetările au arătat că deși una din frecvențele undelor cerebrale poate fi cea mai predominantă, depinzând de tipul și intensitatea activității la care suntem expuși, celelalte tipuri de unde au și ele în același timp o activitate simultană, ceea ce înseamnă ca suntem în permanență supuși acestei combinații de unde în care numai una din ele predomină.
Având în vedere caracteristicile specifice ale fiecărui tip de undă și cunoscând momentele în care suntem alerți, relaxați sau într-o stare meditativă, ne putem folosi de potențialul lor benefic învățând cum pot fi folosite în viața de zi cu zi și care sunt efectele pe care le au asupra creierului.
De asemenea, cercetătorii au reuşit „să prindă” şi frecvenţe mai ridicate decât undele beta (undele gamma >32 Hz) şi mai scăzute decât undele delta (undele infralow <5Hz) - despre care se cunosc mai puţine şi se speculează mai multe.
Undele Gamma
(>32 Hz)
Undele gamma sunt cele mai rapide unde cerebrale având cea mai mare frecvență, și sunt legate de procesarea simultană a informațiilor din diferite arii cerebrale. Undele gamma au rolul de a transmite rapid informația, condiția de bază pentru îndeplinirea acestui lucru fiind ca și creierul să fie într-o stare de concentrare profundă, facilitând astfel comunicarea simultană între ariile cerebrale.
Undele Infralow
(<5Hz)
Sunt considerate a fi o frecvență corticală fundamentală ce poate fi întâlnită în substratul funcțiilor complexe ale creierului. Puține lucruri sunt cunoscute despre aceste tipuri de unde datorită frecvenței lor joase, ele fiind dificil de detectat și măsurat, însă rolul lor a fost strâns asociat cu sincronizarea răspunsurilor cerebrale și conexiunile intersinaptice.
Undele gamma au fost inițial privite ca fiind o variație aleatorie a frecvențelor, până când a fost descoperit faptul că activitatea lor se intensifica în stări de meditație și de accesare a sentimentelor precum altruismul, dragostea necondiționată și a altor dimensiuni spirituale. Frecvența lor depășește și pe aceea a conexiunilor sinaptice, din acest motiv sursa lor este încă nederminată.

Cu toate acestea, una din ipotezele privind rolul undelor gamma este aceea că modulează percepția și conștiința, acest lucru ajutând la atingerea unei dezvoltări în ceea ce privește starea de conștientizare a unor dimensiuni spirituale într-un context universal.