Cât de ușor ne lăsăm seduși de gadgeturile noastre. Un singur bâzâit al telefonului este suficient să ne cucerească atenția și să ne ducă...
...În tărâmul tuturor posibilităților, unde orice notificare este primită cu entuziasm și o doză de dopamină. Dar asta nu înseamnă doar bucurie!
Precum în experimentul lui Pavlov, și la noi soneria telefonului stârnește un răspuns biologic natural. Mai precis, aceasta activează centrul de recompensă din creier. Dar stimularea constantă a acelui sistem nervos este obositoare și, în plus, se poate întoarce împotriva noastră.
Se numește „condiționare clasică” și funcționează pe principiul asocierii unui stimul neutru cu un răspuns biologic natural, până în punctul în care stimulul poate trezi, de unul singur, acea reacție naturală. În cazul cățelului lui Pavlov, sunetul clopoțelului era asociat cu primirea hranei, ceea ce provoca activarea glandelor salivare.

În cazul nostru, soneria este asociată cu recompensa socializării, iar organismul reacționează declanșând eliberarea acelui neurotransmițător al plăcerii, împreună cu puțină oxitocină și serotonină. O consecință este că ne place să primim notificări. O altă consecință, mai importantă, este că acest fapt conduce la alterarea chimiei creierului și a comportamentului în numeroase feluri.
Deși se activează la recompensă, sistemul dopaminei răspunde mai puternic la anticipare și la erorile de predicție. De aceea ne bucurăm de surprize, chiar și de cele oferite de notificările inutile. În plus, suntem predispuși să căutăm compulsiv recompense imprevizibile, așa că mereu o să vrem mai mult!
Sistemul de recompensă este asociat cu sentimente plăcute, siguranță și confort. Este ușor de înțeles de ce comportamentul uman este orientat către îndeplinirea acestuia. Însă, în zilele noastre, urmărirea acestor „recompense” digitale s-a transformat în obicei pentru noi. Acum aproape că nu ne putem lipsi de telefoane.
Pentru că vrem mai multă plăcere, am învățat unde să căutăm doza de dopamină. Facebook, Twitter, mailuri, INTERNETUL, fiecare ne delectează cu un strop de surpriză și de „lipici”. Având spațiu virtual la degetele noastre, înseamnă că putem oricând să ne satisfacem poftele. Dar, cum aparatele sunt pornite și conectate în permanență, înseamnă și că ne este din ce în ce mai greu să rezistăm tentațiilor și să ne dezlipim de ele. Unde ne poate duce asta?
... Mai aproape sau mai departe de realitate?
Poza, preluată de pe boredpanda.com, îi aparține americanului Eric Pickersgill. Proiectul este intitulat „Removed” (n.r. „îndepărtat”) și a fost realizat prin îndepărtarea telefoanele din mâinile subiecților și apoi făcând poza. Prin acestea, fotograful a dorit să atragă atenția asupra dependenței de tehnologie. Noi zicem că i-a reușit, pozele fiind de un mare impact!
Dependența de internet, un risc tangibil.
„Internetul nu creează dependență la fel ca substanțele farmacologice. Dar este compulsiv, este captivant și distrage atenția”, citează LiveScience pe Tom Stafford, cercetător la Universitatea din Sheffield.
E adevărat că se pot petrece lejer ore întregi în fața ecranelor. Mulți sunt chiar nevoiți să facă asta, la birou. Dar cum și cât butonăm în timpul liber este mai interesant. Pentru că atașamentul excesiv și nevoia incontrolabilă de a butona pot avea ramificații importante asupra calității vieții. Această idee circulă de mai mult timp în sfera științifică, sugerând un nou tip de dependență.
Deși dependența de internet încă nu este listată în manuale, utilizarea problematică a internetului este totuși recunoscută de toți specialiștii. Datorită severității afecțiunilor și a complicațiilor provocate de excesul de internet, această latură a primit atenția cuvenită din partea cercetătorilor. Iar ei au adus mai multă lumină asupra felului în care ne afectează un stil de viață permanent conectat.
Timpul zboară, noapte trece. Dar cum rămâne cu somnul?
Unul dintre primele efecte negative ale excesului internetului este sacrificarea somnului. Pentru că suntem atât de captivați, nu ne mai ținem cont de ceas și riscăm să pierdem orele necesare de odihnă. Nu e bine nici să aducem în dormitor gadgeturile, lumina acestora oprind instalarea somnului și favorizând apariția tulburărilor de somn. În plus, oboseala de a doua zi ne poate compromite abilitățile creierului de a regla emoțiile.
Mai multă conexiune și totuși mai multă singurătate.
Tindem să credem că o comunicare virtuală o poate înlocui pe cea reală. De aceea ne și plac platformele online de socializare. Însă unele legături nu se pot forma prin emoticonuri. Așa cum reiese din acest studiu, nivelurile mari de utilizare a internetului au fost asociate cu niveluri scăzute ale izolării sociale, dar crescute în cazul singurătății emoționale. Ceea ce sugerează că internetul ar putea diminua bunăstarea socială.
Nici poziția corpului
în timpul utilizării nu
ne avantajează!
Cu capul aplecat, umerii lăsați și cocoșați. Pe lângă faptul că ne dor mușchii, atunci când butonăm adoptăm o poziție a corpului asemănătoare stărilor de depresie. Iar acest lucru ne poate influența negativ, un studiu demonstrând că postura incorectă este asociată cu stimă de sine scăzută, folosirea mai multor cuvinte negative și mai multă frică. În schimb, o postură dreaptă a fost asociată cu o rezistență mai crescută la stres. Ai îndreptat spatele, da?
Ce mai poți să iei de pe internet? Supărare, anxietate și ostilitate.
Prin ținutul magic al mediului virtual, se ascund troli periculoși. Dar mulți nu au nicio vină, internetul i-a făcut așa! Mai precis, utilizarea lui abuzivă, spun cercetătorii. De exemplu, un studiu a arătat că aceasta este asociată cu anxietate crescută. În alt studiu, dependența de internet a fost pozitiv legată de depresie, anxietate și stres. Și mai sunt numeroase alte efecte, precum amplificarea ostilității (în cazul domnilor) sau a temerilor medicale. Așadar, să umbăm cu grijă!
Telefonul deștept ne face împiedicați, neatenți și nu ne lasă să ne concentram
Indiferent ce facem, bâzâitul telefonului ne obligă să îl băgăm în seamă. De regulă, considerăm că putem să jonglăm cu multe activități în același timp. Însă cercetări curente arată că nu prea ne iese. Toate întreruperile digitale ne distragă atenția și ne fac hiperactivi. Pentru tinere, acest lucru poate merge chiar până în punctul în care demonstrează simptome ADHD, conform unui studiu. Ceea ce este un motiv întemeiat de îngrijorare. Pentru că depind și viețile altora de atenție noastră, un accident de trafic din 4 fiind cauzat de utilizarea telefonului mobil la volan.
Nici mersul pe jos nu mai e la fel de simplu, când stai pe telefon.
Dar cât ne plac gadgeturile noastre! Și ca să ne putem bucura de ele nestingheriți, trebuie doar să nu uităm că avem pe mâini niște instrumente cu adevărat remarcabile. Care posedă și o abilitate de a ne transforma în mici roboți teleghidați. E adevăr că și aceștia își au locul în societate, un exemplu fiind benzile speciale de „smartfoniști” din Belgia. Însă nu strică să ne uităm la telefon exact ca la un telefon, să revină la rolul lui principal. Pentru că este totuși periculos. Și ne poate păcăli sau ne poate face să greșim. Atât față de necunoscuți, cât și față de prieteni.
Poate mai important este că, fiind constant lipiți de telefon, riscăm să ratăm, dacă nu chiar să stricăm, momentele frumoasele petrecute cu cei dragi. Ție cât de greu îți este să lași telefonul în pace?