Dacă paza bună trece primejdia rea, atunci patrupezii noștri preferați ar trebui considerați super-eroi!
Datorită abilităților și calităților remarcabile, animalele de companie au depășit rolul de protectori ai casei. Acum aceștia ne feresc nu doar de prădători sau de rozătoare, ci și de pericole mai puțin tangibile, precum depresia, anxietatea sau sedentarismul. Și au câștigat un loc, bine-meritat, în sufletele noastre!
De la paznic, la prieten
Animalele, precum câinii sau pisicile, au avut mereu un loc special în viața noastră. Iar legătura dintre blănoși și oameni, grație sutelor de ani petrecuți împreună, a devenit din ce în ce mai apropiată și mai adâncă. Astfel, în zilele noastre, animalele de companie nu mai sunt văzute ca simple creaturi. Ci ca prieteni apropiați sau chiar veritabili membrii ai familiei.
În general, suntem foarte selectivi în ceea ce privește denumirea de „prieten”. Dar rezultatele unui studiu din 2011 ne-ar putea face să îi apreciem mai des pe patrupezi.
Conform cercetătorilor, stăpânii de animale au o stare generală mai bună, demonstrează trăsături de caracter mai sănătoase, sunt mai fericiți și se bucură de mai multă socializare, față de cei fără animale.
Rezultatele, publicate de către American Psychological Association, provin dintr-o serie de 3 studii. Primul studiu, bazat pe chestionare, s-a axat pe diferențele de bunăstare dintre stăpâni și non-stăpâni. Iar rezultatele au arătat că stăpânii au mai mult respect pentru sine, fac mai multă mișcare, sunt mai sănătoși fizic, mai conștiincioși, și mai extravertiți. Iar, per total, oamenii cu animale de companie sunt mult mai fericiți. Aceleași concluzii fiind susținute și în multe alte studii.

Cercetătorii au căutat să explice proveniența acestor efecte. Un factor cu pondere pentru bunăstare este relaționarea cu cei din jur. De aceea, al doilea studiu a vizat felul în care animalele ne ajută să ne îndeplinim nevoile sociale. Premisa a fost că stăpânii de câini au parte de mai multe beneficii deoarece prietenia acestora le îndeplinește și cerințele sociale (cu alte cuvinte, animalul le este un prieten la fel de bun ca și omul). Apoi, în urma analizelor, s-a arătat că legăturile strânse cu patrupezii au impact pozitiv și asupra sentimentelor de incluziune socială și de apartenență. Iar rezultatul studiului a fost că apropierea de animale poate conduce la o stare generală mai bună.
Cu cât este mai implicat „Grivei” sau „Patrocle” în viața stăpânului, cu atât efectele pozitive sunt mai puternice. În plus, prieteniile apropiate cu animalele pot reduce și percepția stresului.
Din ultimul studiu, care a analizat experiențe de respingere, a reieșit că animalele de companie pot reduce disconfortul sau anxietatea. Pe scurt, dacă ne gândim la prietenii patrupezi, putem să eliminăm din negativitatea evenimentului. Și este la fel de eficient ca atunci când ne gândim la cei bipezi. Așadar, studiul este important deoarece evidențiază susținerea socială pe care o primim din prietenia animalelor, aceste creaturi pline de păr sau pene și beneficii.
Simpatice și empatice, animalele ne oferă o lecție despre ... bunătate!
Pentru iubitorii de animale, patrupezii au o valoare incontestabilă. Și chiar și cei mai timizi față de blănoși pot să recunoască calitățile unui asemenea companion. Multitudinea de activități în care aceștia și-au dovedit priceperea (precum ghizi pentru nevăzători, salvatori sau polițiști) a contribuit la sculptarea unei imagini demne de respect. Dar poate mai impresionant este exemplul pe care îl oferă.
De-a lungul timpului, au fost înregistrate multe cazuri în care animalele au arătat că sunt inteligente și capabile de gesturi înduioșătoare, pline de înțeles. Felinele și cățelușii au deja un loc aparte, inspirând nenumărate povești și filme. Iar stăpânii au suspectat de mult timp că, în acel căpșor mic, se ascund mai multe procese cognitive complexe. Acum cercetătorii găsesc constant noi explicații pentru comportamentele animalelor și, implicit, le atribuie un statut superior. Astfel de titluri onorifice erau, în general, rezervate mamiferelor cu creierul mare, precum maimuțele, balene și elefanții. Până acum câteva luni, când cercetătorii s-au uitat mai atent la șoricei de câmp.
Adesea subestimat și neapreciat, micul șoricel i-a surprins pe cercetători atunci când a demonstrat empatie și gesturi de consolare față de partener.
În cadrul unui experiment, o parte din perechile de șoricei erau separați și, în timpul izolării, unii erau expuși unor șocuri mici. Atunci când se revedeau, șoricelul teafăr îl îngrijea mai repede și pentru mai mult timp pe șoricelul șocat (față de alte perechi izolate care nu au avut același tratament). Ceea ce le-a indicat cercetătorilor de la Emory University că aceste animale sunt capabile de sentimente complexe.

În plus, s-a putut analiza în detaliu cum observarea unui alt animal în stare de șoc a determinat activarea cortexului cingular anterior (parte a creierului care se activează și în cazul oamenilor, atunci când văd o persoană în durere). Iar șoriceii au răspuns prin creșterea contactului social, ceea ce a redus anxietatea celuilalt. Apoi, atunci când cercetătorii au blocat semnalizarea oxitocinei în acea parte a creierului, consolarea nu a mai avut loc. Astfel, aceste cercetări au creat oportunitate explorării mecanismelor neurale și a sistemului creierului care stau la baza empatiei.
Acest studiu demonstrează, pentru prima oară, că detectarea stresului și reacția de consolare nu este doar o caracteristică a oamenilor. Dar mai remarcabil este faptul că aceste descoperiri au implicații în înțelegerea și tratarea tulburărilor psihice, unde detectarea și răspunsul la emoțiile celorlalți pot fi afectate (în cazul tulburărilor din spectrul autist sau schizofreniei). Avem multe de învățat de la animale!
Mereu fericite și pline de voie bună, animalele știu să se bucure de moment. Fie că este vorba de o sesiune de mângâieri, o joacă stârnită din nimic sau explorarea unui spațiu nou, fiecare experiență este savurată. Avem nenumărate motive să le prețuim, de la gingășia adormitoare a torsului pisicii și până la energia nesfârșită a șoriceilor. Însă ceea ce ne cucerește și ne inspiră este iubirea lor necondiționată și nelimitată. Iar pentru asta, pe lângă toate celelalte zâmbete trezite, le mulțumim!
Sursa pozei: ScienceDump. Credit MOLECULARECOLOGIST.