Plutind agale sau călare pe vânturi reci, norii deseori trec neobservați. Însă atunci când privirea îi întâlnește, nu putem să nu fim cuceriți de spectacolul lor. Așa că vă invităm să luăm o pauză și să admirăm peisajul din poza de mai jos. Apoi revenim cu o provocare!
Știți cum se numesc norii din poză?
Bulgării de vată se numesc Cumulus fractus, iar mantia ce acoperă munții este Stratus. Dar să nu vă faceți o impresie greșită, memoria noastră nu este atât de impresionantă. În schimb, am apelat la noul Atlas al Norilor!
Nefologia este ramura specială a meteorologiei ce studiază norii.
Luke Howard a pus bazele, în 1802, clasificării norilor, împărțindu-i pe baza aspectului și a înălțimilor la care se formau. Apoi în 1896 a apărut primul Atlas Internațional al Norilor (AIN).
Observarea norilor este o activitate relaxantă, dar cercetarea cerului este și esențială pentru înțelegerea stării atmosferice, a climei și a hidrologiei. Atlasul împarte norii în 10 genuri, cu diverse specii și varietăți. Acesta reprezintă standardul globalizat, AIN fiind punctul de referință la nivel mondial. Însă ultima ediție a apărut în 1975 și are, evident, lipsuri.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei (23 martie), Organizația Mondială a Meteorologiei a lansat noua ediție a Atlasului, recunoscând oficial 12 tipuri noi!
Deși conținutul de bază este la fel, clasificarea norilor a fost revizuită, completată și modernizată, un efort împărtășit de specialiștii din toată lumea. În plus, noile tehnologii au permis observarea mai detaliată a norilor și au contribuit la creșterea bazei de date. Acum versiunea digitală are peste 600 de poze adăugate. Iar printre aceste actualizări se numără și câteva dintre noile tipuri de nori:
Specie nouă ce apare doar în condiții foarte precise.
O trăsătură descoperită de membrii comunității, cu ajutorul internetului.
O caracteristică rar întâlnită, valurile norilor sunt de scurtă durată.
Denumire specială ce aparține norilor apăruți în urma activității oamenilor.
Continuarea o găsiți aici.
Pentru prima oară Atlasul nu mai este doar în varianta printată, ci a fost conceput și ca website.
Formatul electronic facilitează accesul la toate informațiile despre nori, atât pentru specialiști cât și pentru amatori sau simpli curioși. Noul website oferă, printre alte, și un motor de căutare foarte util, precum și posibilitatea de a naviga printre poze cu ilustrații ce descriu norii. Și nu lipsesc nici ghidurile în mai multe limbi.
Iar provocarea:
Data viitoare când ieși în natură, ia un ghid cu tine, ridică privirea și spune norilor pe nume!
Sursa foto: Flickr (World Meteorological Organization).