Când spui vară, spui...mare! Iar acolo, distracția e pe val!
Libertate, aventură și fericire. Acestea sunt printre primele cuvinte care descriu sporturile de apă. Astăzi, imaginea viteazului călăreț al valurilor, adesea asociată cu un spirit îndrăzneț și zero griji, începe să prindă contur și pe litoralul românesc. Și nu este de mirare! Avem o mare văluroasă și o poftă de joacă de nestăvilit. În plus, beneficiile sporturilor de apă curg șiroaie, șiroaie. Trebuie doar să alegi placa pe care vrei să te distrezi!
Temperaturile ridicate tind să ne moleșească. Apoi nici de mișcare nu mai avem chef. În schimb, o baie în mare este tocmai bună să trezim pofta de distracție.
Antrenament complet răcoritor
Pe lângă faptul că îți poate salva viața, înotul este un sport fără riscuri (majore) de accidente și oferă cea mai largă gamă de beneficii. Și este considerat atât antrenament pentru cardio, cât și pentru tonifierea mușchilor. Iar cercetări recente au arătat că înotul duce la o creștere de 35% a pozitivițății, 50% în cazul nivelului de energie și îmbunătățește calitatea somnului cu 40%. Așadar, fie că alegi crawl, bras sau fluture, orice bălăceală este bună!
Freamătul mării este un deliciu pentru toate simțurile. Iar atunci când ești printre valuri..
Fericirea e în aer
„Parfumul” mării este suficient să aducă oricui o dispoziție mai bună. Și o posibilă explicație s-ar putea ascunde chiar în aer. Pentru că, atunci când valurile se sparg, se modifică structura fizică a aerului și a apei și se eliberează ioni negativi și pozitivi în atmosferă. Iar unii cercetători sunt convinși că această abundență de ioni negativi are un efect pozitiv asupra stării noastre.

De exemplu, Pierce J. Howard, doctor la Centrul pentru Științe Cognitive Aplicate din Charlotte, menționează în cartea sa faptul că „ionii negativi măresc fluxul de oxigen către creier, rezultând în creșterea agerimii, scăderea somnolenței, și mai multă energie mentală”. În plus, un studiu, menționat în revista The Inertia, arată că ionii negativi sunt benefici atât prin creșterea fluxului sanguin și a circulației oxigenului, cât și prin determinarea eliberării de endorfine și de serotonină (așa-numiții „hormoni ai fericirii”). Drept urmare, să inspirăm adânc aerul de mare!
O mulțime de posibilități de joacă
Mersul la mare capătă noi dimensiuni atunci când introducem mai multe posibilități de joacă. Iar pe litoralul românesc, au înflorit „spot-urile” (n.r. spot înseamnă în engleză punct, loc de distracție) de kitesurfing și de windsurfing. Însă, până ajungem la ele, putem să ne distrăm și cu multe alte plăci!
Skimboarding
O combinație între surf și skateboarding, skimboarding presupune alunecarea pe suprafața apei cu o placă de dimensiuni speciale,acolo unde apa nu este adâncă. Sportivul aleargă cu placa în mână, o aruncă în fața lui și trebuie să se urce pe ea și să continue mișcarea. Deși e nevoie de câteva încercări, nu durează mult până deprindem mișcare. Apoi trebuie doar să alegem plaja cu cele mai puține scoici și să învățăm să facem trucuri!
Bodyboarding
Simpatizat de cei de toate vârstele, acest sport se practică folosind o placă din polistiren sau spumă hidrodinamică. Ideea este simplă: aștepți valul și, când ajunge în dreptul tău, te arunci pe placă și te lași purtat până la mal. Deoarece nu necesită pregătire și plăcile se pot găsi ușor la magazinele de profil, acest sport a cucerit litoralul. Acum trebuie doar să avem grijă să nu lovim oamenii din apă!
SUP (Stand Up Paddle)
SUP ar putea, la fel de bine, să vină de la „SUPer”! Pentru că frumusețea acestui sport este că te poți bucura de el și atunci când nu sunt valuri. Folosind o placă mare, pe care se stă în picioare, și o padelă, se înaintează prin apă. Exersezi echilibrul, te relaxezi și, dacă vrei, poți să prinzi și valuri. Iar dacă vrei să te plimbi pe lac, poți să iei ușor placa cu tine, existând și variantă gonflabilă.
SURFING
Originar din insulele Hawaii, acest sport a cucerit inimile și mințile oamenilor de pe tot mapamondul. Pentru mulți, surfingul nu este doar un sport, ci un stil de viață. Iar beneficiile acestuia sunt recunoscute de oricine are șansa să se joace cu placa de surf. Și se poate practica și la noi!
Primii pași în acest sport se fac pe o placă din spumă pe care trebuie să te ridici atunci când valul te împinge spre uscat. Apoi, următorii pași țin de echilibru și de manevrarea plăcii pe apă. După care vine partea grea: să stai întins pe placă, să văslești cu mâinile ca să prinzi viteză, și să speri să prinzi un val. Deși pare ușor, această treaptă a surfingului este solicitantă nu doar fizic, ci și psihic, deoarece valurile sunt mai capricioase uneori și te pot dărâma rapid. De aceea se spune că acest sport constă în „stăpânirea” valurilor, cât și în cucerirea psihicului. Este nevoie de multă răbdare, de finețuri și de multă determinare. Însă nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai atunci când reușești să „călărești” minunatele valuri.
Chiar și după o sesiune de 30 de minute, surfingul poate induce o stare euforică, relaxată și senină. Și tot mai mulți specialiști recomandă acest sport deoarece crește încrederea în sine și combate efectele negative ale depresiei sau anxietății.
Așadar, sunt multe variante! Iar noi suntem tare curioși să aflăm dacă ați încercat o placă și cum v-a plăcut!