Păstrează-ţi cumpătul
și "Sfidează Limitele"
("The walk", 2015)
Asta a făcut Philippe Petite în 1974 - a sfidat limitele imposibilului, trecând toate graniţele “normalităţii”.
Despre acest individ absolut atipic
am mai vorbit în articolul dedicat
artei somnului creativ, unde citam
doar câteva dintre teoriile sale despre creativitate și rolul somnului în tot acest proces.
Mai fascinante decât vorbele lui de astăzi sunt faptele de acum 41 de ani, când Petit și-a întins firul între turnurile World Trade Center din New York și a arătat
publicului că este un artist echilibrat, oricât de nebun părea în ochii tuturor.
La 6 ani, Philippe Petite se îndrăgostea de magie și îi descifra tainele. La 14 ani improviza în arta jongleriei (pentru a deveni un magician mai îndemânatic), iar la 16 ani începea deja să caute echilibrul pe un fir - până când a ajuns să mergă pe unul la o înălţime la care mărturistește că “murmurul oraşului se dizolvă într-o rafală de vânt a cărei putere înfiorătoare nu o mai simţi”.
Filmul despre isparava francezului rulează în cinematografe și merită văzut.
Nu vă garantează nimeni că veţi privi relaxaţi ce se întâmplă acolo, mai ales când știţi că povestea este bazată pe fapte cât se poate de reale. Dar experienţa regizoarală merită toate palpitaţiile - Robert Zemeckis (regizorul "Forest Gump") a făcut treabă bună și de data asta. După ce vezi acest film te gândești la multe.
Oare omul era nebun? Toţi o credeau. Inclusiv el! Și sigur a avut momentul lui de nebunie. O nebunie echilibrată, până la urmă, pentru că Petit a dat lovitura! Planul lui a funcţionat. A fost arestat pentru asta, evident! Dar nu a fost internat la spitalul de nebuni și astăzi suntem norocoși să îl auzim vorbind despre multe
Acest lungmetraj nu este singura ecranizare după cazul francezului. Documentarul “Man on Wire", realizat în 2008, a intrat și el în culisele numărului de magie pe care Petit l-a susţinut deasupra lumii – oferind detalii importante despre evoluţia proiectului și oamenii implicaţi în susţinerea lui.