Fie că inspiră prospețime sau melancolie, ploaia ne cucerește prin parfumul ei. Dar...de ce?
Printre stropii mărunți de ploaie, stă ascuns parfumul ploii. Dulce și cu un iz delicat de pământ reavăn, acest miros specific și inconfundabil și-a primit denumirea „petricor” în anul 1964!
Petricorul este emanat atunci când mai multe uleiuri vegetale și spori sunt ridicați de picăturile de ploaie, sub formă de aerosoli. Iar datorită celor de la MIT, în filmul de jos, se poate vedea tot procesul, detaliat.
O explicație pentru atracția față de acest parfum ar putea să vină de la strămoșii noștri!
Cel mai puternic miros este cel al ploii care vine după o lungă perioadă de secetă. Oferind o gură de aer proaspăt, curat, și reînviind natura, este ușor de înțeles de ce acest parfum a fost apreciat de strămoșii noștri.
Diana Young, antropolog la Universitatea Queensland din Australia, pe când studia cultura populației Pitjantjatjara, a observat că aceștia asociază mirosul ploii cu culoarea verde. Ceea ce creează o legătură adânc înrădăcinată între primele ploi ale sezonului și expectativa creșterii culturilor de plante și a animalelor. Iar această asociere, pe care Diana Young o numește „sinestezie culturală” (îmbinarea diferitelor experiențe senzoriale pe o scară mai largă a societății datorită istoriei evolutive) se poate regăsi în mai multe colțuri ale lumii.
De aici, ne putem gândi că asocierea pozitivă a mirosului ploii este întipărită în conștiința colectivă a oamenilor de pretutindeni.
Venită de pe vremea când oamenii se bazau doar pe elementele naturii să își poată cultiva pământul, dragostea noastră pentru ploaie și pentru mirosul ei doar a crescut odată cu timpul.
Iar astăzi, deși nu mai suntem atât de legați de pământ, hrănim în continuare afecțiunea noastră pentru ploaie, bucurându-ne de fiecare strop! Și chiar și de bălți, dacă ne inspirăm din copilărie!
Așadar, data viitoarea când vine ploaia, scoate umbrela și pleacă la o plimbare. Iar atunci când te întâlnești cu mirosul ei, adică cu petricorul, adu-ți aminte să deschizi larg geamurile, în special la dormitor! Pe lângă faptul că se aerisește camera, intră și parfumul naturii, iar astfel vei avea parte un somn mai curat și mult mai plăcut. Ce de bucurii se găsesc în jurul stropilor de ploaie... Trebuie doar să inspirăm adânc aerul bogat în aerosoli! În plus, este foarte relaxant!