Un mod de viaţă activ nu înseamnă doar o minte sănătoasă într-un corp sănătos.

Înseamnă mai puţin stres, mai puţină anxietate
și un plus
de fericire!
Cu toţii încercăm să avem o viaţă activă. Unele persoane fac exerciţii fizice pentru sănătate, altele pentru frumuseţe. Dar indiferent de motive, un lucru este cert: mișcarea ne face fericiţi!
1. Reduce nivelul de cortizon, un hormon legat de stres;

2. Produce eliberarea de endorfină, moleculă care reduce senzaţia de durere sau disconfort produsă de exerciţiile fizice și care induce starea de bine;

3. Sporește concentraţiile GABA, un neurotransmiţător cu efect anti-anxietate care creează o stare de calm;

4. Mărește sinteza de BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor/Factor Neurotrofic Sintetizat Cerebral), care încurajează neurogeneza (nașterea neuronilor) și îmbunătăţește funcţiile cognitive.
Activităţile fizice determină modificări biochimice în creier, care măresc concentraţia de neurochimicale pozitive, precum endorfinele. Exerciţiile sunt de asemenea asociate pozitiv cu modificarea undelor cerebrale, activitate ce permite o stare generală mai calmă
Mergem la sală, folosim bicicleta, ieșim uneori la alergat, urcăm scările și nu ratăm nicio ocazie de a ne activa. Cu toate acestea, fiecare dintre noi se afundă încetul cu încetul într-un stil de viaţă sedentar. Petrecem în medie 6-8 ore la birou, stăm în trafic și la masă iar seara ne reculegem la televizor sau citim o carte. Uneori ne punem prea greu în mișcare.
Doar 3 ore de stat pe scaun pot reduce cu 50% dilatarea arterelor, ceea ce rezultă în scăderea fluxului de sânge în corp. Circulaţia sângelui are un impact major asupra creierului, dirijorul emoţiilor noastre, care își încetinește funcţiile. Un stil de viaţă sedentar poate provoca tulburări de somn și poate crește riscul de depresie.
Nenumărate studii au demonstrat că un stil de viaţă sedentar este dăunător atât pentru sănătatea corpului, cât și pentru cea a psihicului.
Un asemenea studiu a fost publicat recent în jurnalul BMC Public Health. Acesta sugerează că există o conexiune reală între riscul de anxietate și timpul petrecut stând pe scaun.
Cercetarea s-a concentrat pe nivelurile de comportament sedentar și riscul de depresie. Au fost combinate și reanalizate rezultatele obţinute în urma monitorizării a 193.166 de participanţi la alte 24 de studii observaţionale publicate anterior.
Evităm să redăm sutele de pagini, care ar însemna ore întregi petrecute în faţa calculatorului, deci scurtăm perioada de ședere folosindu-ne de un videoclip AsapSCIENCE. și vă sugerăm să vă ridicaţi de pe scaun pentru vizionare.
Scurt și la obiect, statul pe scaun pentru perioade lungi este dăunător corpului și psihicului. În schimb, activităţile fizice ne ajută să ne păstrăm sănătatea corpului și a minţii. Iar important nu este "cât de mult" facem mișcare, ci "cât de des"!

Persoanele care fac exerciţii fizice în mod regulat sunt mai energice pe tot parcursul zilei, dorm mai bine, au mintea ascuţită și sunt mai relaxate și mai pozitive în viaţa de zi cu zi. Nu e nevoie de mulţi kilometri alergaţi sau de greutăţi mari la sală pentru a ajunge la o stare generală fericită.
Există multe feluri prin care putem să ne menţinem activi. Important este să nu uităm să ne mișcăm!
Cei mai mulţi dintre noi își petrec ziua la birou și dau vina pe un program încărcat, care nu le permite să facă prea multă mișcare…Dar există soluţii!
Câteva sfaturi generale / idei pentru cei care stau la birou
(prea) mult timp:
Fă câteva exerciţii dimineaţa. Te vor înviora. Sau dansează puţin, măcar cât te pregătești pentru plecare.

Parchează mașina mai departe de intrare, mărești numărul de pași.
Renunţă la lift și folosește doar scările.

Folosește bicicleta mai des, inclusiv pentru drumul către birou și înapoi.

Înlocuiește scaunul cu o minge de birou, te ajută să ai o poziţie corectă și e distractivă.

Bea mai multa apă, este foarte sănătos și o să trebuiască mai multe drumuri la toaletă.

Păstrează-ţi câteva minute pentru mișcare înainte și după fiecare întâlnire.

Setează o alarmă din oră în oră, care să îţi amintească să te ridici și să te dezmorţești puţin.

Dacă vrei să îi transmiţi un mesaj unui coleg sau vecin, mergi până la el, în loc să îi dai un telefon.

Dacă ai un câine, scoate-l mai des la plimbare. Se pare că acest detaliu te face mai sănătos pentru că cel mai bun prieten al omului te încurajează să te miști mai mult și regulat.

Descarcă o aplicaţie pentru monitorizarea pașilor și depășește-te în fiecare zi.
Importanţa "mișcării" nu dispare doar pentru că suntem la birou.
Inclusiv pentru acest loc există diferite exerciţii fizice pe care le putem face din oră în oră, ca să ne destindem și să ne revigorăm. Lifehack ne inspiră cu suficiente exemple de exerciţii "de birou" - pe care le găsiţi traduse și în limba română, imediat sub imagine.
1. Este un exerciţiu bun de început. Atinge-ţi omoplatul opus, prinde ușor cotul și trage-l în direcţia opusă.

2. În timp ce stai pe scaun, ridică-ţi piciorul și prinde-ţi genunchiul. Încearcă să îţi tragi piciorul spre piept și vezi cât de aproape ajungi. Menţine poziţia pentru 10 secunde.

3. În timp ce stai pe scaun, îndreaptă picioarele și încearcă să te întinzi și să atingi vârful lor.

4. Ridică-ţi mâna deasupra capului și întinde-te spre partea opusă. Ţine minte să îţi ţii spatele drept.

5. Pune ambele mâini la spate, palmele să se atingă și împinge pieptul în faţă. Menţine poziţia pentru 5 secunde.

6. Ridică-ţi ambii umeri în același timp. Menţine poziţia pentru 5 secunde.

7. Apleacă-ţi capul ușor în faţă și rotește-l spre stânga, apoi spre dreapta și tot așa.

8. Încrucișează degetele și încearcă să atingi tavanul, având palmele cu faţa în sus. Menţine poziţia pentru 5 secunde.

9. Așază glezna pe piciorul opus și apasă ușor genunchiul îndoit, pentru a întinde mușchii.
10. Pune-ţi mâna pe tâmpla opusă. Foarte ușor, trage-ţi capul spre umăr.

11. Coboară un genunchi la sol, având grijă ca celălalt genunchi să formeze un unghi de 90 de grade. Menţine pentru 5 secunde iar apoi schimbă piciorul și repetă.

12. În aceeași poziţie ca mai sus, ridică-ţi mâinile și încearcă să atingi tavanul.

13. În aceeași poziţie ca la punctul 12, dar acum pune mâna dreaptă pe șold, iar mâna stângă o ridici spre tavan și apoi o tragi spre partea dreaptă.

14. Prinde-te de mână cu palma spre exterior și trage până când simţi că se întinde încheietura. Menţine pentru 3 secunde iar apoi întoarce palma spre interior și trage ușor.

15. Pune mâna stangă pe umărul drept. Cu mâna dreaptă, prinde cotul stâng și trage-l ușor spre umărul drept. Repetă și invers.

16. Folosește un perete sau un toc de ușă. Apasă cu o mână pe el în timp ce îţi răsucești corpul în direcţia opusă, până când simţi că ţi se întinde umărul.

17. În timp ce stai jos, întinde un picior și menţine pentru 2 secunde. Apoi încearcă să îl ridici cât poţi de mult și menţine pentru 5 secunde.
Sursa coverphoto: Flickr via Umberto Brayj