O adiere ușoară și un pat plutitor, înconjurat de natură. Împreună ele formează imaginea clasică a hamacului - leagănul somnului ușor.
Când vrei să scapi de nopțile fierbinți, să privești îndelung cerul înstelat de vară, sau să te refugiezi în natură sau într-o carte, atunci un hamac este tot ce îți trebuie! Dar începuturile se pot dovedi buclucașe pentru admiratori, care deseori își prind urechile în nodurile și reglajele necesare. De aceea am pregătit acest articol cu sfaturi utile, pentru cât mai multe nopți, și zile, legănate!
De ce este legănatul hamacului atât de irezistibil pentru somnul ușor?
Pendulul hamacului are efect hipnotic deoarece influențează mecanismul natural al somnului din creier.
Încă din cele mai vechi timpuri, copiii își găsesc alinarea în legănatul delicat al mamelor. Dar, cu toate că este cunoscut efectul, abia recent a început să fie înțeles și procesul prin care legănarea induce somn. Conform studiului recent al neurocercetătorilor de la Universitatea din Geneva, o explicație ar putea fi că mișcarea oscilantă sincronizează undele creierului în timpul unui pui de somn.
Folosind un pat normal și unul care se legăna ușor, la fiecare 4 secunde, și urmărind activitatea creierului participanților, cercetătorii au putut urmări fazele somnului, undele cerebrale și efectele balansului. Aceștia au observat că legănarea accelerează instalarea somnului, prin scurtarea stadiului 1 al somnului, și prelungește stadiul 2 al somnului, prin creșterea numărului de axe de somn haotice - care protejează împotriva deranjului somnului și sunt asociate cu abilitatea de reține informații noi.
”Legănarea ritmică poate intensifica activitatea sincronă din cadrul rețelelor talamo-corticale, care, la rândul lor, pot promova debutul somnului și îngrijirea lui.”
Desigur, acest studiu nu epuizează toate explicațiile, dar oferă o mai bună înțelegere a fenomenului. În plus, cercetătorii menționează că efectele s-ar putea datora mai multor mecanisme. Astfel, legănarea ar putea induce somnul deoarece este asociată cu sentimentul de relaxare, dar și pentru că ritmicitatea ar putea modula activitatea creierului.
Avantajele legănatului sunt importante atât pentru copiii cât și pentru oamenii mari care vor să își îmbunătățească somnul sau să se odihnească în mijlocul naturii. Dar, ca să obținem efectul dorit, hamacul trebuie mai întâi instalat corect!
Hamacul din imagine arată extraordinar! Dar ne putem imagina că nu este comod să stai cu mijlocul în apă.
Atunci când nu este prins sau folosit corect, hamacul își pierde toată magia, deseori transformându-se într-un caiac rigid cu margini tăioase. De aceea, înainte să dăm găuri în pereți sau să sugrumăm copacii, este important să ținem cont de câteva reguli de bază.
Cum arată un hamac prins corect?
Ca un zâmbet :)
Hamacul are nevoie să fie prins astfel încât să formeze o burtă, cu centrul de greutate în mijloc. Apoi, în funcție de cât de rigid îl dorim, prindem mai strâns sau mai larg.
Un factor în această ecuație este unghiul pe care îl face funia cu reperul de prindere. Pentru a crea tensiunea potrivită, și pentru a nu pune prea multă presiune pe funii, hamac, sau copac, unghiul de prindere trebuie să fie în jur de 30°. Există chiar și o aplicație pentru calcularea prinderii unui hamac!
În hamac se doarme pe diagonală.
Poziția corpului poate influența calitatea somnului. Iar mobilitatea unui hamac deschide și posibilitatea unor posturi mai dezavantajoase. Cea mai comodă și confortabilă poziție nu este exact pe mijloc, ci pe diagonală.

Îmbrățișează copacii!
„Treehugger”, sau funia pentru „îmbrățișat copacii” este o funie mai lată, aproape cât centura de siguranță de la mașină. Aceasta are rolul de a dispersa greutatea și de a minimaliza vătămarea copacilor. Specialiștii recomandă folosirea ei, sau a altor variante, pentru a proteja copacii și pentru a opri alunecarea prinderilor.
Iar ca să nu-ți prinzi urechile, învață să faci nodurile corect!
Și nu uita de protecție împotriva frigului și a insectelor!
Noaptea, sub cerul liber, temperaturile pot să scadă. De aceea există variante de hamacuri cu straturi duble, ce permit introducerea unui izopren, sau hamace duble, pentru când vrei să împarți visurile (sau visele!) și căldura corpului cu altă persoană. Un accesoriu de nelipsit este plasa de țânțari, ce completează trusa de supraviețuire pentru somnul în aer liber, protejând împotriva intrușilor.
După ce alegi unghiul de prindere, lungimea funiei și locul de ancorare, nu mai trebuie decât să faci 2 noduri și apoi ești pregătit să te întinzi. De obicei, la primele încercări, există riscul ca nodurile să se desfacă, acompaniate de un cor de râsete și o posibilă vânătaie. Sau, mai rău, să nu se mai desfacă niciodată, fiind nevoie de o foarfecă pentru eliberarea copacului. Dar, pentru o experiență cât mai plăcută, e suficient să cunoaștem un nod, sau două - pe care le putem învăța chiar și de pe internet.
Când este prins corect, hamacul invită la visare!
Ușor de transportat și rapid de instalat, hamacul cucerește din ce în ce mai mulți fani. Și, cu toate ca este un adevărat leagăn pentru vise, atracția acestuia nu este doar în pendulul hipnotizant, ci este în libertatea de a crea un loc numai bun pentru relaxare, în orice colț al naturii. Așa că în excursii, sau chiar în pauza de masă, lasă-ți gândurile să se limpezească în timp ce hamacul îți leagănă visele!