Cât de important este să zâmbim?
Mai important decât am crede! Pentru că un zâmbet, chiar și unul simulat, poate avea un efect pozitiv fantastic. Munca devine mai plăcută, stresul se diminuează iar creierul se relaxează. Și toate pentru că, atunci când lăsăm fericirea să se vadă, chiar devenim mai fericiți! Sau, cel puțin, așa reiese din multiplele studii ale surâsului.
În momentele de fericire, zâmbetul apare în mod natural. Iar ceea ce i-a surprins pe cercetători, a fost descoperirea că lucrurile funcționează și în sensul opus. Anume, atunci când zâmbim, chiar ne simțim mai fericiți. Însă această idee reluată recent a pornit de la o ipoteză mai veche. Denumită „ipoteza feedback-ului facial” și susținută chiar și de Charles Darwin în cartea sa „Expresia emoțiilor la om și animale”, aceasta sugerează că:
„Libera exprimare prin semne exterioare a unei emoții o intensifică. Chiar și simularea unei emoții tinde să o trezească în mintea noastră.”
Ceea ce Darwin a presupus, neavând instrumentele necesare pentru a demonstra, cercetătorii moderni au preluat. Prin multiple studii, aceștia au confirmat efectele pozitive ale unui zâmbet, chiar și atunci când este fals. De exemplu, într-un studiu renumit din 1989 condus de psihologul Robert Zajonc, participanții au reprodus sunetul vocalei „i”, care implică un zâmbet, și „u”, care forțează o expresie supărată. În urma experimentului, persoanele au relatat o stare generală pozitivă după „e” și una mai puțin bună după „u”. Acest studiu, deși pare simplist, a jucat un rol important în direcția următoarelor cercetări. Deoarece, la finalul acestuia, Robert Zajonc a propus o ipoteză conform căreia:
„Schimbările faciale implicate în zâmbet au un efect direct asupra anumitor regiuni ale creierului asociate cu fericirea.”
Ambele ipoteze, deși nu au fost confirmate în totalitate, sunt susținute de numeroase alte studii care au observat aceleași efecte pozitive atunci când un zâmbet este reprodus. Iar tehnologia modernă a făcut posibilă explorarea modificărilor chimice, de la nivelul creierului, în urma unui zâmbet.
Zâmbetul stimulează eliberarea dopaminei, serotoninei și a endorfinei, substanțe ce oferă sentimentul de fericire și relaxare.
Deși nouă ne este ușor să vorbim despre cât de bine ne simțim atunci când zâmbim, cercetătorilor le este mai greu să explice mecanismele atribuite acestui fenomen. Emoțiile sunt foarte complexe și dificile de identificat/studiat deoarece creierul își poate modifica chimia fără să ne dăm seama. De aceea, cercetătorii sunt nevoiți să apeleze la tot felul de trucuri, pentru a evita interferențele. Un exemplu de „jonglerii” poate fi regăsit în studiul din 2012, publicat în jurnalul Psychological Science, care a ascuns (inițial) scopul experimentului de a studia efectele zâmbetului.

169 de participanți, împărțiți în 3 grupuri, au fost manipulați, folosind bețișoare chinezești, să exprime fie o față neutră, fie un surâs sau un zâmbet Duchenne (adică un zâmbet sincer, care implică și mușchii din jurul ochilor). Unii au primit instrucțiuni să zâmbească, în timp ce alții nu. Apoi cu toții au trecut printr-o serie de sarcini stresante multiple, timp în care s-a monitorizat ritmul cardiac și au completat auto-rapoarte ale nivelului stresului.
Zâmbetul, chiar și unul fals, favorizează recuperarea după stres.
Rezultate au arătat că persoanele instruite să zâmbească au trecut de etapa stresantă având ritmul cardiac mai redus decât cei cu expresia neutră, iar cei cu zâmbetul Duchenne au fost cei mai relaxați, având cea mai pozitivă stare de spirit. Iar concluzia studiului a fost că menținerea unei expresii faciale pozitive în timpul unor perioade stresante are beneficii atât psihologice, cât și fiziologice. Însă cu adevărat remarcabil este faptul că acest studiu oferă o bază solidă pentru a confirma ideea că un zâmbet simulat chiar poate induce fericirea!
Așadar, cu un simplu zâmbet putem să evităm problemele cardiace, stresul și supărarea. În plus, este foarte plăcut și relaxant, fiecare zi oferind nenumărate motive să zâmbim! Lasă fericirea să se vadă și bucură-te de mai multă fericire!
Tu de câte ori ai zâmbit azi?