IGIENA MENTALĂ
Care e prognoza săptămânii? Mai mportantă decât starea vremii este starea noastră, iar în universul personal avem puterea să influenţăm “fenomenele meteo”. Chiar dacă se lasă ceaţa sau mai "aruncăm cu tunete și trăsnete", tot noi înseninăm atmosfera și aducem soarele înapoi pe strada noastră.
E o chestiune de “igienă mentală”
- așa cum o numesc specialiștii.
Dar acest “ritual al îngrijirii” este mai complex decât în cazul igienei corporale. Și mult mai personalizat.
Cum ne adunăm după o zi lungă? Cum ne pregătim pentru o zi la fel de lungă și, mai ales, cum ne comportăm pe parcursul acestor zile și cum ne adaptăm la tot ce ne scot ele în cale?
Specialiștii indică tehnici din toate direcţiile, iar cărţile sunt tot mai înghesuite pe rafturile de dezvoltare personală, tocmai pentru că fiecare își poate găsi mixul potrivit – pentru o minte limpede și o frunte senină.
Obiceiurile nesănătoase nu sunt igienice pentru psihic, de exemplu... Și chiar încercările de a renunţa la unele dintre ele se pot dovedi la fel de “neigienice” atunci când nu ne ies planurile...
Pentru că ne descurajăm, ne știrbim imaginea de sine și ne judecăm aspru, sentimentul de neputinţă devenind tot mai profund. În acest caz, de exemplu, specialiștii recomandă ca în loc să ne concentrăm pe incapacitatea de a renunţa la un obicei nesătătos, mai degrabă să ne gândim cu ce obicei nou și benefic îl putem înlocui, atitudinea fiind clar mai "curată", cu mai multe șanse de izbândă.
Percepţia noastră asupra evenimentelor zilnice iarăși este o chestiune de igienă mentală...
Felul în care alegem să abordăm realitatea ne poate fi de mare folos pentru menţinerea unei atmosfere interioare senine.

Să acceptăm constructiv ce nu depinde de noi poate fi un prim pas spre identificarea soluţiilor noi, ajutându-ne să ne păstrăm cumpătul când lucrurile pot degenera și eliberându-ne din blocajul gândurilor negative (ce pot deveni chiar obsesive).
Ce alegem depinde doar de contextul personal, de personalitatea fiecăruia și, bineînșeles, de preferinţe – pentru că nu ne relaxează pe toţi aceleași activităţi și nu tuturor ni se potrivesc anumite abordări.
Fiecare terapeut are ceva de sus despre “igiena mentală”, iar tehnicile propuse sunt mai mult sau puţin asemănătoare... Putem spune mai degrabă că sunt complementare. Guy Winch, de exemplu, prezintă 4 tehnici pe care le consideră de o importanţă majoră pentru momentele în care în care avem nevoie de “prim ajutor emoţioal”.

Discursul conţine subtitrări și un transcript în limba română.
“Vom merge la medic atunci când simțim gripă sau o durere dură. Deci, de ce nu vedem un profesionist în domeniul sănătății atunci când simțim durere emoțională: vina, pierderea, singurătatea? Prea mulți dintre noi se confruntă cu probleme psihologice comune de sănătate pe cont propriu”, spune Guy Winch – pentru care igiena emoţională este esenţială - "dacă vrem să avem grijă de emoțiile noastre, de mințile noastre, cu aceeași diligență pe care o avem față de corpul nostru".
În linii mari, pot fi notate câteva aspecte universal valabile pentru “ritualul îngrijirii”.
Până ajungem să împletim tehnici mai complexe și să ne personalizăm propriul “ritual de îngrijire” (ceea ce implică, în primul rând, un grad mai ridicat de autocunoaștere), avem clar câteva puncte de plecare... Sunt exact acele “lucruri simple”, “banalităţile” atât de ușor de pus în practică, însă atât de ușor de neglijat, uneori...
SOMNUL UȘOR
Calitatea somnului poate fi chiar mai importantă decât cantitatea lui... Este important să parcurgem toate etapele somnului pentru a beneficia de “pachetul complet de curăţare și restaurare"... Așa se face că uneori ne putem trezi obosiţi și lipsiţi de motivaţie după un somn de 8 ore, fără să înţelegem “ce nu ne convine”...
ALIMENTAŢIA
Ce mâncăm și, mai ales, cum mâncăm poate avea influenţe directe și indirecte asupra confortului nostru psihic.

Creierul și intenstinul comunică, iar flora intestinală primește o atenţie uriașă în legătură cu psihicul nostru și influenţele reciproce existente.
TIMPUL LIBER
(mai degrabă calitativ decât cantitativ)
De la hobby-uri sau sesiuni de răsfăţ la yoga sau meditaţie, plimbări prin natură ori diverse alte “metode de evadare”, opţiuni sunt destule, inspiraţie să fie. Fiecare a putut observa în timp ce îl bucură, ce îl împacă și ce îl relaxează într-o perioadă mai încărcată.
ACCEPTAREA
Să lupţi cu morile de vânt sigur descurajează... Să accepţi sitauţia constructiv și să accepţi că nu poţi schimba anumite lucruri (pentru că nu depind de tine) poate deschide noi perspective – mai relaxate, mai clare, mai realizabile. Și ne eliberează de gândurile de care nu reușim să ne descotorosim...
MIȘCAREA
Mișcarea chiar antrenează fericirea, iar pe picioarele noastre (inclusv în alergare) sau pe bicicletă putem ajunge până departe... Sau până sus de tot, unde altitudinea schimbă atitudinea...
Subiectul “igienei mentale” este complex și imposibil de epuizat într-un singur material – deci vom tot gravita în jurul lui, aici și pe pagina de Facebook NERVOCALMIN. Între timp, concluzia acestui material este că toţi avem nevoie de “ingrijire” emoţională și toţi putem începe prin a ne cunoaște mai bine (a ne observa și a ne înţelege).