framantari delicioase
Așa cum mâncarea este esențială, la fel este și răsfățul. Prin urmare, de ce să nu le combinăm? Să ne răsfățăm gătind!
Avem idei diferite când vorbim despre gătit.
Unii se gândesc la vase de spălat, legume de curățat și un mic dezastru culinar. Alții văd în toate acestea joacă, fericire și brioșe multicolore.
Însă deliciile gătitului nu se rezumă doar la deserturi, ci la tot procesul de pregătire.
Joacă, echilibru și îndrăzneală
Citim din Sanda Marin, îl urmărim pe Jamie Oliver și ne suflecăm mânecile. Rețeta s-ar putea să nu ne iasă din prima. Dar chiar și atunci când ne iese, tot ne dorim să o îmbunătățim.
În gastronomie, fanteziile au frâu liber, iar creativitatea prinde culoare.
Putem să combinăm orice ingredientele vrem, astfel încât visele noastre culinare să devină realitate. De la friptura cu ananas la deserturile cu spanac, posibilitățile sunt nelimitate. Iar această libertate și diversitate stimulează creativitatea, îndemnată fiind de curiozitate. Inclusiv banalul sandwich poate fi transformat într-o gustare spectaculoasă.

Add a little bit of color to your life (and sandwiches) Tastemade Japan

Posted by Tastemade on Sunday, 6 December 2015
Simfonie pentru simțuri
O salata multicoloră ne atrage prin culorile vibrante și promisiunea gustului proaspăt. Iar mâinile încep să dirijeze alimentele. Texturi crocante, fragede și catifelate se întâlnesc pentru a ne satisface poftele. Dar nimic nu se compară cu parfumul cozonacilor, care împodobește toată casa. Aceasta este răsplata pentru toată munca depusă frământând și frăgezind aluatul.
Frământări terapeutice
Se întâmplă des să privim gătitul ca o povară. Dar atunci când mâncăm sănătos, ne simțim mai bine. Inclusiv sentimentul de a avea ceva făcut de mâinile noastre, ne înseninează ziua.
Conform unui articol aparut in Wall Street Journal, clinicile de sănătate și consilierii folosesc gătitul sau coacerea ca instrumente de terapie pentru persoanele care suferă de depresie, anxietate și alte afecțiuni.
Alinare pentru anxietate
Atunci când gătim, suntem concentrați asupra unui singur lucru: să ne iasă mâncarea bine. Întregul ritual al pregătirii ingredientelor, meticulozitatea măsurării și joaca cu aluatul ne solicită toată atenția. Cu mintea ocupată, nu avem loc în gânduri și pentru supărări.
Relaxarea nu a fost niciodată atât de dulce
Imaginea bucătarului sau bucătăresei, amestecând într-o oală din care se ridică aburi fermecători, stârnește amintiri plăcute și gânduri delicioase. Însă printre fursecuri, creme și torturi, cea mai dragă amintire este cea a fericirii noastre. Cu frunțile descrețite și degetele lipicioase, totul este mai ușor. Brusc nu mai putem să facem nimic altceva, decât să terminăm ce am început. În felul acesta nici nu mai avem timp pentru obiceiurile negative și ușor, ușor renunțăm la ele. Ceea ce ne poate ajuta atunci când încercăm să ne lăsăm de fumat, de exemplu.
Încredere în forțele proprii
Gătitul, deși poate să aibă rezultate încântătoare sau înfiorătoare, mereu este răsplătit. O clătită perfectă sau o pâinică fix cât trebuie de crocantă este un motiv de bucurie. Chiar și cu cele mai puțin aspectuoase o să ne gâdile papilele gustative și orgoliul. Pentru că sunt făcute de noi. Iar bucuriei celorlalți, atunci când împărțim creațiile noastre, cu siguranță ne va aduce un zâmbet.
Un studiu publicat în British Journal of Occupational Therapy a studiat impactul cursurilor de brutarie asupra pacienților. Cercetătorii au descoperit că orele petrecute gătind stimulează încrederea, măresc nivelul de concentrație și oferă un sentiment de realizare.
Suntem cu toții pofticioși.
În fiecare dintre noi există un copil răsfățat și nerăbdător. De obicei, el stă ascuns, cuminte și nu ne supără. În anumite momente, de exemplu atunci când ne este poftă de mâncare, acesta își face prezența simțită.
Reclamele ispititoare, magazinele pline și mâncarea de la fiecare pas, ne trezesc un apetit arzătoare. De aceea este ușor să cădem în capcana fast-food. Dar mâncare gătită este mai sănătoasă și mai atrăgătoare.
Când spunem atrăgătoare, ne referim inclusiv pentru cei din jur. Ceea ce este încă un motiv de fericire. Sau două, sau trei motive, în funcție de numărul de invitați. În plus, având mai multe subiecte de discuție, socializăm mai ușor.
Mesele petrecute în familie sau cu prietenii sunt mult mai plăcute acasă. Mai mult, putem chiar să îi implicăm pe toți la joacă, de la mic, la mare.
Inclusiv cadourile pe care vrem să le facem o să fie mai plăcute. Nu ne mai pierdem ore în trafic și în magazine. În schimb, ne putem distra preparând dulciuri, un tort sau chiar decorațiuni pentru brad.
Fie că apelăm la rețetele de bucătărie doar de sărbători sau în fiecare zi, gătitul este o activitate cu multe recompense dragi. Putem să repetăm rețeta bunicii, hrănind nostalgie, sau putem să explorăm universuri noi, prin ingrediente bizare. Universul emoțiilor noastre este în mâinile noastre, la propriu. Iar fericirea noastră ar putea să fie în formă de cozonac.

Vouă ce vă place să gătiți?
Sursa pozelor: Facebook aici, aici, aici