Decizii, decizii
La stânga sau la dreapta? Cereale sau omletă pentru micul dejun? Unde să plecăm în concediu? În fiecare zi luăm zeci de hotărâri, fără să întâmpinăm dificultăți. Dar cum facem față deciziilor cu adevărat importante?
Deciziile dificile pot fi o sursă de stres, de nefericire sau pot provoca chiar și dezechilibru emoțional. Ceea ce nu face decât să îngreuneze procesul de hotărâre, ajungând astfel în impas.
De regulă, încercăm să alegem rapid varianta cea mai bună. Dar există momente când nu știm care opțiune este cea corectă. Iar imposibilitatea de a lua o decizie ne macină și ne consumă.
De aceea, este important să depășim momentele de cumpănă. Și să putem lua decizii, fără să ne pierdem cumpătul.
Majoritatea alegerilor pe care le facem nu ne solicită foarte multă atenție sau concentrare. Putem să facem o listă cu plusuri și minusuri, să cerem părerile altora sau să dăm cu banul. Apoi, considerăm că am făcut o alegere rațională. Dar se pare că doar ne păcălim singuri. Sau cel puțin așa explică Baba Shiv, cercetător expert în neuroeconomie, cu accent deosebit pe rolul structurilor neuronale legate de emoție și motivație în modelarea deciziilor și experiențelor.
Conform cercetătorului, cele mai multe decizii sunt rezultatul instinctului, nu al rațiunii.
„Ai putea crede că ești rațional, dar reține faptul că, dacă se luptă creierul rațional împotriva celui emoțional, în general, creierul emoțional este cel care va câștiga.” explică cercetătorul. ”Aș spune că în aproximativ 90 până la 95% din deciziile noastre, chiar și deciziile importante.” completează Baba Shiv în acest videoclip .
Prin labirintul vieții și al deciziilor noastre, ne putem pierde foarte ușor. Odată ajunși în impas, cel mai greu este să pornim din nou. Dar chiar și atunci, tot trebuie să alegem o cale. Deși nimeni nu ne oferă un ghid complet sau un manual de instrucțiuni, fiecare dintre noi are o busolă proprie. Și anume, propriul instinct.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/df/cd/d6/dfcdd64e1e1d6079e2675edc1e9be1cd.jpg
”Cele mai multe dintre deciziile noastre, fie că ne place sau nu, cele mai multe dintre acțiunile noastre, dintre experiențele noastre, sunt în mod constant formate la nivelul instinctual.” spune Shiv.
Multe dintre comportamentele noastre pot fi explicate biologic. Inclusiv instinctele sunt dictate de chimia din organism. Iar stresul ne poate modifica organismul, deși este greu să ne dăm seama pe moment. Cu mintea neclară, avem toate șansele să ne comportăm ciudat, să vorbim tâmpenii sau pur și simplu să luăm decizii nepotrivite.
Pentru a lua o decizie corectă, trebuie mai întâi să ne asigurăm că organismul funcționează optim, până să fim deranjați de alți factori de stres.
Se poate activa instinctul de autoconservare, care ne va determina să alegem varianta mai sigură. Dar, în același timp, putem rata ocazia unor experiențe noi.
Sau se poate activa instinctul de autoapărare, care ne scoate din pericol prin decizii incisive. Uneori, putem avem reacții necaracteristice.
Acest instinct poate fi virtuos sau defectuos, în unele cazuri. Și există mai mulți factori care ne influențează, precum:
Noaptea este un sfetnic bun, dar numai atunci când petrecem timpul dormind.
Cu toții am simțit efectele unei nopți nedormite. Atenția este redusă, memoria ne joacă feste iar noi suntem irascibili. Inclusiv performanțele funcțiilor cognitive, precum luarea deciziilor sau capacitatea de a raţiona, sunt diminuate. Dar câteva ore bune de somn ne pot pune pe picioare. Iar asta deoarece, în timpul somnului, produsele chimice din întregul organism revin la normal.
2. Cortizol, serotonină și dopamină
Aceste substanțe, mai specific nivelul lor din organism, joacă un rol extraordinar de important în stabilirea comportamentului nostru. Mai mult cortizol reduce abilitatea de a fi creativ şi de a lua decizii bune și rezultă în frică și anxietate. Dar mai multă serotonină înseamnă o stare de calm și de confort. Iar energia dopaminei ne oferă entuziasm pentru ceea ce facem. Astfel, o decizie grea este percepută mai mult ca o joacă.
Cel mai bun moment pentru decizii este dimineața.
După un somn bun, nivelul acestor substanțe ajunge la normal. În timpul zilei, nivelul se poate modifica. De aici pornesc și diferențele dintre cum este o persoană dimineața, față de cum se poartă la amiază.
3. Dieta
Foamea ne poate face să reacționăm impulsiv și necugetat. Iar un mic dejun bogat în ouă, somon sau soia este important și pentru comportamentul nostru. Shiv recomandă proteinele dimineața deoarece acestea eliberează, spre amiază, un precursor al serotoninei, anume triptofanul. Ceea ce înseamnă că am putea lua deciziile corecte și la amiază, la fel de eficient ca dimineața.
Deciziile dificile pot să fie momente de agonie. Dar, în același timp, pot să fie și ocazii pentru a ne dezvolta.
Dar putem să controlăm comportamentul și prin dietă sau prin suplimente naturale.
Dacă tot vrem să fugim de responsabilități, atunci ar fi bine să ne putem adidașii de alergat.
Fuga este sănătoasă, însă doar dacă vorbim la propriu. Un mod de viață activ înseamnă un nivel redus de cortizol, mai multă serotonină eliberată și o minte mai aerisită. În plus, mișcarea antrenează fericirea. Iar o atitudine pozitivă ne poate ajuta enorm în rezolvarea dilemelor.
Se spune că omul, cât trăiește, învață. Iar poate cea mai importantă lecție este aceea oferită de alegeri.
Oricât de inteligenți sau de pregătiți credem că suntem, uneori situațiile dificile ne pot încuia. Însă toate aceste experiențe ne ajută să creștem. Ne învață să privim lucrurile din perspective noi, să ne reevaluăm părerile și să încercăm noi variante.
„Alegerile dificile sunt șanse prețioase pentru a celebra ceva special condiției umane...”, spune Ruth Chang, profesor în filosofie la Universitatea Rutgers, în cadrul unui discurs TED.
”...Anume că motivele care ne guvernează alegerile, fie că sunt corecte sau nu, câteodată dispar. Și doar aici, în spațiul destinat alegerilor dificile, avem puterea de a crea motive pentru noi. De a deveni speciali așa cum suntem de fapt. Și, de aceea, alegerile dificile nu sunt un blestem ci o binecuvântare” concluzionează Ruth Chang.
Fie că așteptăm sfârșitul anului sau le înfruntăm pe loc, unele decizii, oricât de dificile, ne pot ajuta. Să devenim mai buni, mai pașnici și să încercăm să vedem mereu partea pozitivă a evenimentelor, chiar dacă rezultatul este evident abia în timp. De aceea important este să avem bateriile încărcate, să ne păstrăm cumpătul în orice moment și gândurile cât mai senine.
Sursă foto: Flickr (via Steve), Pinterest (via stumbleupon.com și In Fashion Daily) și Facebook (via Yuzuru Masuda Photography). Sursa video: www.ted.com.