În trecut, cântecul cocoșului trezea un sat întreg. Dar, cu timpul, am ajuns să fim imuni la alarme. Oricât de tare ar suna telefonul sau ceasul, dormim liniștiți. Sau, fiind ademeniți de dulcele somn, apăsăm butonul de snooze.
Și astfel ratăm startul dimineții. Apoi, această amânare ne trimite într-o frenezie totală, alergăm prin casă după diverse obiecte, nu mai apucăm să mâncăm și tot așa. Iar noi ajungem târziu la destinație și mai mult șifonați decât revigorați. Dar ziua poate să înceapă mult mai simpatic, cu ajutor unor alarme haioase!
Pe lângă agitație și confuzie la prima oră, trezirea întârziată mai poate provoca și daune funcționării cognitive. Așa cum am vorbit în articolul „Trezirea!”, funcția de snooze nu este tocmai benefică deoarece prelungește inerția somnului (adică perioada de trecere de la inert la alert). De aceea, este recomandat să evităm tentația minutelor în plus de somn. Și să ne ridicăm de la prima sonerie!
Combate zăpăceala matinală cu:
Alarma jucăușă Mimicker
Mimicker Alarm, un produs Microsoft Garage, este o aplicație gratuită de monitorizare a alarmei, care te trezește cu un joc simpatic numit Mimick (tradus „a imita”). Pentru a opri alarma, trebuie fie să îți faci o poză având anumite expresii, să repeți o frază sau chiar să te ridici din pat! Ceea ce este o alternativă mult mai plăcută la clasica alarmă. În plus, chiar reușește să te activeze!
IQ Alarm Clock: ceasul cu o alarmă chiar deșteptătoare.
Creat de designerul Oliver Sha, acest ceas are o alarmă care se oprește dacă reușești să răspunzi corect la una sau la trei întrebări generale de tip IQ. Ușor și totuși complicat, nu?
Dacă nu răspunzi corect la întrebări (precum „Ce număr urmează după seria: 3, 5, 8, 13, 21. Răspuns A - 4, B - 21, C - 31, D - 34), alarma va începe iar. Și dacă vrei să oprești ceasul cu totul, trebuie să ții apăsat 30 de secunde butonu. Deci tot trebuie să faci ceva. Cu un asemenea ceas, trezirea este aproape garantată, dar distracția e asigurată. Și te bucuri să te trezești mai inteligent!
Clocky, ceasul fugaș
Dacă nu te trezești, acest ceas te va îndemna să te dai jos din pat!
Clocky, un ceas cu alarmă motorizat, este ideal pentru cei care adorm cu mâna pe butonul de snooze. Capabil să reziste căzăturilor de până la un metru înălțime, acesta fuge de pe noptieră dacă nu te trezești după prima alarmă. Apoi se plimbă prin casă, sunând din când în când, până îl prinzi și îl oprești. Și îți începi dimineața cu un joc, un zâmbet și puțină mișcare!
Sensorwake, ceasul
care te trezește fără
nici un sunet!
Dacă alarma stridentă îți provoacă o trezire prea bruscă sau pur și simplu nu mai vrei să auzi nimic dimineața, atunci ceasul acesta este pentru tine!
Cu o selecție de parfumuri și arome încântătoare, acest ceas îți gâdilă simțul olfactiv și te îmbie să te trezești. Poți alege între mai multe module, precum mirosul de cafea și croissant proaspăt făcute sau mireasma oceanului și a junglei. Inventat de Guillaume Rolland, un tânăr francez, și câștigător al concursului Google Science Fair, acest ceas oferă o trezire delicată și foarte plăcută!
Și nu uitați: pentru o deșteptare proaspătă și un ton pozitiv, cea mai bună idee este să avem grijă de igiena somnului și să respectăm un program de trezire. Apoi fiecare dimineață o să fie mai plăcuta!
Uneori, indiferent cât de tare ar suna alarma, oboseala ne face să nu mai auzim nimic. Așa ajungem târziu la locul de muncă, ratăm întâlniri și nici nu mai funcționăm corect pe parcursul zilei (așa cum vorbeam în articolul „Oboseala ne transformă”). Dar adevărata cauză a dimineților zăpăcite nu este alarma ceasului neobservată, ci lipsa unui program stabil de somn. Dacă avem un program haotic, avem toate șansele să ne trezim greu și să ne pierdem cumpătul ușor. În schimb, atunci când ne trezim în fiecare zi la aceeași oră, organismul se conformează programului. Și astfel ne începem ziua pregătiți pentru acțiune!
Sursa foto: Oliver Sha (via http://www.oliversha.com/#/iqalarm/) și Sensorwake (via https://sensorwake.com/)