Conform dicţionarului, a croșeta sau a tricota înseamnă a confecţiona obiecte prin împletirea fibrelor textile.Ustensilele diferă dar rezultatul este același, o frunte descreţită și liniște în gânduri. Și poate un fular călduros.
Atunci când punem prima dată mâna pe o croșetă, ne gândim că e un instrument absolut rudimentar. Este un băţ, dar cu un cârlig în capăt. Câte poate să facă?
Răspunsul, la fel de simplu: croșetatul ne face fericiţi!
Mereu la îndemână
Este ușor să începem să croșetăm. Ustensilele necesare nu sunt costisitoare iar merceriile sunt peste tot. În librarii se găsesc cărţi și reviste, pe internet există o mulţime de site-uri cu sfaturi și cursuri de croșetat.
Sau putem să apelăm la prieteni ori familie, cu siguranţă avem o cunoștinţă care ne poate dezlega misterele croșetatului.
Pentru cei mari… dar și pentru cei mici
Adesea, croșeta este înmânată de la părinţi la copii.
Dar părinţii nu ar trebui să renunţe prea repede la ea.
Copii, dar și adulţii în egală măsură, își dezvoltă dexteritatea, creativitatea și își consumă productiv energiile. În plus, satisfacţia unui lucru făcut de mâna noastră crește încrederea în sine.
Relaxare călduroasă și
fericire pe băţ
În timp ce croșetăm, suntem atenţi la firul de lână, la mișcările croșetei și la numărul rândurilor. Nu avem cum să ne mai gândim la probleme sau supărări. Este momentul nostru de pauză și de liniște.
Ritmicitatea și repetitivitatea mișcărilor, poziţia relaxată și concentrarea noastră induc o stare asemănătoare celei de meditație. Diferenţa este că la sfârșit avem și mintea senină, dar și o căciulă călduroasă.
În 2013, Stitchlinks a făcut un sondaj internaţional despre efectele tricotatului - croșetatului. Peste 80% dintre participanţi au spus că sunt mai fericiţi după o sesiune de croșetat.
Chiar dacă fularul este un pic strâmb sau căciula cam mare, noi tot cu zâmbetul pe buze o să fim. Pentru că timpul petrecut croșetând este timp investit în fericirea noastră.
Sharon Gutman și Victoria Schindler au publicat în 2007 The neurological basis of occupation . Din cercetările lor reiese că activităţile cognitive stimulează sistemul neurologic și îmbunătăţesc sănătatea și starea de spirit. În plus, activităţile practice și semnificative pot combate efectele afecţiunilor legate de stres și ar putea reduce riscul de demenţă.
Sport pentru creier
Rând după rând, împletim firele și înnodăm sinapsele, construind lucruri frumoase și un creier sănătos
Activităţile precum tricotatul sau croșetatul implică mai multe părţi ale creierului. Utilizarea tuturor acestor regiuni stimulează conexiunile neuronale și susţine funcţionarea lor rapidă și eficientă. Cu cât folosim mai des aceste conexiuni, cu atât ele se păstrează intacte.
Un studiu din 2012 , efectuat pe 1321 de seniori, a vizat efectele activităţilor cognitive precum jocuri, croșetatul sau cititul cărţilor.
Conform acestuia, riscul deteriorării cognitive ușoare este cu 30-50% mai mic în cazul persoanelor care au asemenea activităţi.
Ne distrăm iar cadourile devin interesante
Acum nu mai trebui să alergăm prin magazine. Noi ne bucurăm să îi facem pe cei dragi fericiţi, cu cadouri simpatice. Prietenii vor aprecia gestul, dar nu trebui să ne limităm la articole vestimentare.
Având nenumărate posibilităţi de croșetat, spaţiul de joacă devine nelimitat
Pasiunile, activităţile preferate, au un impact pozitiv asupra psihicului nostru. Iar croșetatul se dovedește a fi foarte valoros pentru bunăstarea noastră.
Buclă după buclă, ne îndepărtează de stres și ne apropie de prieteni.
Fie că avem prieteni pasionaţi de tricotat sau croșetat sau nu, acum avem ocazia excelenta de a lega mai strâns prieteniile vechi sau chiar de a construi unele noi. Pasiunea aceasta este împărtășită de foarte multe persoane. Catherine, ducesă de Cambridge, Meryl Streep, Julia Roberts și Ryan Gosling sunt doar câteva exemple.
Nu spunem că dacă vă apucaţi de croșetat o să ieșiti cu ei la ceaiuri. Dar aţi putea avea un punct comun de la care să începeţi o conversaţie.
Să nu mai despicăm firul în patru. Răsfăţul este esenţial, nu doar un moft. Mai bine ne apucăm să croșetam amintiri frumoase.
Sursa pozelor: demilked.com și buzzfeed.com.