Viața modernă ne îndepărtează tot mai mult de natură. Iar talpa piciorului, puntea de legătură principală, aproape că nu mai știe cum se simte pământul de sub ea. Este adevărat că avem nevoie de încălțăminte pentru a ne proteja de diversele pericole. Însă tot mai mulți cercetători atrag atenția asupra importanței mersului desculț și a contactului direct cu solul. Pentru că o simplă plimbare, cu piciorul gol, poate fi esențială pentru sănătatea noastră!
Energia, la picioarele tale!
Suprafața Pământului este încărcată cu electroni care promovează schimbări pozitive asupra sănătății.
Mersul desculț a ajuns în atenția cercetătorilor atunci când aceștia au început să analizeze rolul și impactul mediului asupra omului. În articolul „Împământarea: Implicațiile pentru sănătate ale reconectării corpului uman la electronii suprafeței Pământului”, publicat de către Biblioteca Națională a Medicinei din SUA, cercetătorii au scos în evidență multiplele beneficii ale contactului direct cu solul.
Articolul a fost construit în jurul mai multor studii moderne. Acestea au folosit tehnologii avansate pentru a observa modificările declanșate de conectarea directă la sol. Iar cercetările științifice emergente susțin ideea că electronii din sol induc multiple schimbări fiziologice cu importanță clinică.
Conform studiilor, calitatea somnului este îmbunătățită iar stresul și riscul afecțiunilor cardio-vasculare este redus!
Într-un studiu pilot, 12 persoane care au raportat disfuncții ale somnului, dureri și stres, au dormit pe o saltea specială conductivă, creată pentru a simula contactul direct cu solul. În urma celor 8 săptămâni de teste, 11 dintre aceștia au spus că au adormit mai repede și toți au relatat mai puține episoade de trezire noaptea. În plus, aceștia au observat mai puțină oboseală matinală și mai multă energie ziua. Dar, pe lângă observațiile subiecților, cercetătorii au analizat și nivelul de cortisol. Acest lucru i-a ajutat să observe că împământarea are un impact pozitiv și asupra diverselor ceasuri biologice din organism, reechilibrând ciclurile naturale.
Un alt studiu a analizat parametrii electrofiziologici și fiziologici la 58 de adulți care au avut o bandă adezivă conductivă pe tălpi, au fost puși în contact cu energia solului, timp de 28 de minute, urmând o perioadă izolată. La contact, aproape o jumătate dintre subiecți au arătat o schimbare abruptă, aproape instantanee, a valorilor electroencefalogramelor din emisfera stangă, pe toate frecvențele analizate de sistemul de biofeedback (beta, alpha, theta, și delta). În plus, contactul a redus pulsul volumului sanguin și a demonstrat efecte semnificative asupra proprietăților electrofiziologice ale creierului și mușchilor. Aceste rezultate, împreună cu cele obținute de la electromiogramă, sugerează o corecție a nivelului general al stresului și a tensiunilor din organism.
În articolul de mai sus, autorul menționează că „prin contact direct (...) fiecare parte a corpului se poate echilibra cu potențialul electric al Pământului, astfel stabilizând mediul electric al tuturor organelor, țesuturilor
și celulelor”.

Chiar și simplul gest de a ne da jos pantofii ne duce instant cu gândul la libertate. În plus, picioarele noastre merită un moment de aerisire și de răsfăț! Cu puțină grijă, să nu călcăm pe obiecte ascuțite, putem să ne bucurăm de mai multe senzații plăcute, energie și un moment de relaxare. Iar cercetările recente arată că mersul desculț ar putea fi la fel de esențial precum lumina naturală, aerul, apa, dieta completă și mișcarea!
Pe plajă, în grădină sau chiar în parc, profită de fiecare ocazie și conectează-te la energia planetei!