Când surprinzi un moment frumos, bucuria crește!
Unele momente durează doar cât o clipită. Dar atunci când le „prindem” cu aparatul de fotografiat, acestea ne rămân și ne îmbogățesc experiența, aducând bucuria în prim-plan!
Hobby, răsfăț sau profesie, fotografia atrage numeroși admiratori, atât ca spectatori, cât și ca pozari. Cu ajutorul noilor tehnologii și al telefoanelor din ce în ce mai performante, în special în privința camerelor foto, rareori ne mai „scapă” ceva. Și, în timp ce unele momente sunt mai potrivite ca altele să scoatem aparatul, cercetările unui studiu recent arată că în fotografia nu doar surprinde momentul, ci ne și ancorează mai bine în experiență, amplificând bucuria.
Studiul, primul de asemenea natură, a examinat impactul fotografierii asupra experiențelor deoarece acestea „sunt deosebit de imporante pentru fericirea oamenilor, ceea ce amplifică sau diminuează bucuria acelor experiențe este de interes profund pentru un număr mare de cercetători”.
„Am arătat că, în comparație cu a nu face fotografii, fotografierea poate intensifica plăcerea experiențelor pozitive prin sporirea implicării.” spune Kristin Diehl, conducătorul studiului.
Pentru acest studiu au participat peste 2000 de oameni, cercetătorii construind 9 studii separate. Trei dintre acestea în cadru natural (anume la o cină, întru-un muzeu sau în timpul unui tur turistic cu autobuzul), iar șase au avut loc în laborator, participanții fiind instructați fie să facă poze sau nu.
Comparând rezultatele celor două grupe, cercetătorii au observat că fotografii s-au bucurat mai multe de experiențe decât ceilalți, cu mici excepții. De exemplu, dacă experiența în sine presupune un grad mare de implicare sau dacă fotografierea este incomodă. Iar dacă experiența este una negativă, atunci fotografii s-au bucurat și mai puțin de aceasta, ceea ce era de așteptat. Însă ce i-a surprins pe cercetători a fost faptul că fotografierea sporește implicarea participanților în moment, și că această implicare amplifică la rândul ei bucuria.
O cauză a acestui fenomen se datorează atenției vizuale sporite asupra aspectelor experienței. Mai mult, studiul a arătat că preconizarea (sau gândirea următoarelor poze) are un efect similar cu fotografierea efectivă. Ceea ce sugerează faptul că:
„procesul mental al fotografierii, mai degrabă decât mecanica de a poza, declanșează un angajament mai mare și astfel sporește bucuria”, citează studiul.

Fotografia - arta de a surprinde clipa
Dusă la nivel de artă, fotografia necesită studiu, dedicare, creativitate și o gamă întreagă de aparate și dispozitive. Dar, cum demonstrează Giles Clement, chiar și un aparat de 160 de ani este bun, dacă ai „un ochi bun” și timp - procesul fotografic pe placă ferotipică durează în jur de 15 minute.
Fotografia ne arată că putem să surprindem clipa, la fel de bine cum o clipă de atenție poate să ne surprindă pe noi. Trebuie doar să avem ochii deschiși!
În zilele noastre mai toată lumea are un telefon mobil cu o cameră (unele chiar performante). Iar o vacanță pare incompletă fără un set de poze! Așa că nu trebuie să ne încurcăm în detalii, ci trebuie doar să fim mai prezenți în moment, să ne lăsăm imaginația liberă și să privim lucrurile din mai multe perspective. Apoi bucuria se arată singură!
Sursa ultimei poze: Bored Panda