Valeriana, floarea pasiunii, roiniţa sau menta – prezente și în forumla suplimentului alimentar NERVOCALMIN relaxare, sub formă de extracte naturale standardizate, pentru combaterea stresului și a anxietăţii – pot aduce relaxarea și prin puterile lor „aromaterapeutice”.
Aromaterapia este folosită în special în medicina alterantivă și a devenit populară tocmai datorită accesibilității și naturii sale non-invazive.
Acest lucru se întamplă datorită efectului pe care îl au uleiurile esențiale asupra sistemului nervos vegetativ (sau autonom), dar și asupra hipotalamusului și sistemului endocrin.
Substanțele active din uleiurile esențiale, nu numai că ajută la combatarea stresului, dar contribuie la îmbunătățirea fluxului sanguin, reglând ritmul cardiac, tensiunea arterială și secreția hormonală.
Cu toții ducem vieți agitate și avem câteodată nevoie de un suport natural pentru a nu lăsa problemele de peste zi să ne urmărească și în tărâmul viselor.
De aceea valeriana este o variantă pentru cei care caută beneficiile unui remediu eficient fără riscuri și efecte secundare.
Cu toate că florile de valeriană sunt frumoase și răspândesc un miros floral, plăcut, mirosul extractului și uleiului esențial de valeriană nu este la fel de agreabil. Din acest motiv, uleiul esențial de valeriană se folosește adesea în combinație cu alte uleiuri, cum ar fi cel de floarea pasiunii sau cel de sunătoare. Pe lângă faptul că acestea atenuează mirosul neplăcut al valerianei, ele acționează și sinergic cu acesta.
Uleiul de valeriană poate fi folosit ca atare, dar și în compoziția loțiunilor pentru masaj, în apa pentru baie sau în combinație cu alte uleiuri pentru a-i îmbunătăți mirosul și a-i potența proprietățile.
● Reduce anxietatea
● Îmbunătățește starea de spirit
● Combate sentimentele negative care ne provoacă stres
● Îmbunătățește calitatea somnului
● Normalizează ritmul cardiac
● Reduce tensiunea arterială
Beneficiile sale sunt preponderent legate de echilibrul psihic, de aceea este utilizat pentru a relaxa, a calma și alunga negativitatea și pentru a stimula un somn profund și odihnitor.
Deși are un nume care ne sugerează din start o întreagă lista de potențiale beneficii, floarea pasiunii nu dezamăgește câtuși de puțin în orice formă am dori sa o folosim în scop terapeutic.
Somnul de calitate este unul dintre cele mai benefice obiceiuri pe care le putem avea pentru sănătatea noastră, de aceea uleiul esențial de floarea pasiunii împreună cu cel de valeriană combină un remediu ideal pentru insomnie
Combinația poate fi folosită înainte de culcare, cândnu mai avem alte lucruri de făcut - dat fiind efectul lor sedativ.
Floarea pasiunii este un remediu și pentru anxietate, fiind o soluție naturală, ea nu interferează cu activitățile noastre de zi cu zi și nici nu afectează capacitatea de concentrare.
Printre felurile în care ne mai putem bucura de beneficiile acestei plante mai putem regăsi ceaiurile, tincturile, extracte lichide sau uleiul esențial care poate fi utilizat ca atare, în combinație cu alte uleiuri sau în dispozitive speciale de aromaterapie.
Uleiul esențial de floarea pasiunii aduce toate avantajele concentrate ale plantei
● Reduce anxietatea
● Scade teniunea arterială
● Contribuie la ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile sau depresia
● Ameliorează simptomele ADHD
● Ajută la echilibrarea nivelurilor de insulină
● Îmbunătățește somnul
● Reduce inflamația
Printre beneficiile uleiului esențial de roiniță regăsim tratamentul pentru insomnie, hipertensiune arterială, migrene, anxietate, diabet, herpes și în aromaterapie pentru mirosul său plăcut.
Uleiul esențial de roiniță este folosit foarte extins în special în balsamuri și loțiuni datorită efectelor sale hidratante și calmante, dar și datorită mirosului său plăcut.
Aceste beneficii se atribuie proprietăților sale de:
● Antidepresiv
● Sedativ
● Antispastic
● Antibacterial
● Carminativ
● Hipotensiv
● Tonic și întăritor
De asemenea, este recunoscut pentru faptul că îmbunătățește starea de spirit, alungă tristețea și inspiră bucurie și speranță, de aceea încă din secolul XV a fost denumit și elixirul vieții.

Ajută la prevenția și tratarea răcelilor comune datorită proprietăților antibacteriene și acționează și ca tonic pentru sistemul nervos, ajutând la tulburări precum vertijul, anxietatea și nervozitatea.

Calmează corpul și mintea ajutând la instalarea somnului, dar și în stările de șoc sau traumă psihică, fiind folosit în trecut de către soldați pentru a combate oboseala și stresul.
Fiind una dintre cele mai răspândite plante medicinale, utilitatea ei este regăsită în fabricarea multor produse ce pot fi folosite în scop terapeutic, ca aromatizant, în scop cosmetic, culinar sau în produsele pentru curățare.
Uleiul esențial de mentă este benefic în special în aplicare topică, deoarece crește fluxul sanguin local, relaxează musculatura și alină durerea, ca de exemplu cea articulară. De asemenea, calmează pruritul cauzat de diverse afecțiuni dermatologice, eliberează sinusurile și congestia respiratorie și oferă un efect calmant și energizant.
Uleiul esențial de mentă nu usucă pielea, așa cum s-ar putea crede, ci stimulează secreția de sebum naturală a pielii, de aceea poate fi utilizat în combinație cu alte uleiuri într-o proporție adecvată, pentru tratarea tenului uscat.

Inhalarea uleiului esențial de mentă ajută și la ameliorarea durerilor de cap și la eliberea tensiunii psihice, acționând în același timp ca un stimulent fizic dar și psihic.

Mirosul său distinct stimulează concentrarea și ne ajută să ne păstram energia și starea de alertă.
Menta este cunoscută pentru efectele sale;
● Antiinflamatoare
● Alină durerea
● Calmează crampele musculare și spasmele
● Efect anti-viral
● Reduce balonarea și simptomele indigestiei, greața
● Eliberează congestia nazală
● Oferă un efect calmant și revigorant
Deși uleiurile esențiale provin din natură și pentru majoritatea dintre noi nu reprezintă un risc, există totuși contraindicații și pentru ele. Femeile însărcinate, persoanele cu astm sau cu antecedente alergice ar trebui să evite utilizarea lor sau să ceară recomandarea unui specialist cu înștințarea medicului.

Persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să evite uleiurile esențiale stimulente cum ar fi cel de rozmarin sau lavandă.

Cei cu sensibilități dermatologice cunoscute (și nu numai) ar trebui să utilizeze cu precauție orice ulei esențial, dar și cei ce suportă medicații pe termen lung, care ar trebui să ceară indicațiile medicului pentru a preveni orice fel de interacțiuni nedorite.