În plină vară, când temperaturile sunt insuportabile iar aerul din oraș este mai încins decât cel din cuptor, suntem tentaţi să fugim repede la mare. Acolo sperăm să ne bălăcim liniștiţi în apă și să ne răcorească briza mării. Dar în plin sezon, apar și detalii neplăcute. Este aglomerat peste măsură, apa este caldă, uneori chiar neplăcută, iar soarele e cam agresiv.
Așa că unde putem să ne ascundem de toropeală? Unde găsim un colţișor de rai, departe de toate sursele de stres? La munte!

V-am povestit într-un alt articolul despre beneficiile plimbărilor. Iar muntele, cu aerul cel mai dulce și curat, este la o aruncătură de băţ distanţă.
De ce mergem la munte?
Pentru că în România avem nenumărate trasee pentru toată lumea, de la mic la mare. Pentru că muntele este plin de comori ce așteaptă să fie descoperite la fiecare pas. Pentru că ne oferă peisaje care ne îmbogăţesc sufletul și ne îndulcesc viaţa. Pentru că dezvoltă anduranţa, abilitaţile de orientare și de adaptare la mediu, spiritul de observaţie și cel de echipă. Sunt multe "pentru că"-uri, iar cele mai cele dintre ele, merită dezvoltate.
Pentru că muntele
ne face sănătoși
Pe lângă beneficiile activităţilor fizice, un studiu a scos în evidenţă importanţa excursiilor în zone împădurite. Fitoncidele, substanţe antimicrobiene eliberate de copaci, împreuna cu efectul terapeutic al plimbărilor, contribuie la mărirea activităţii celulelor natural killer. (Aceste celule sunt un tip de limfocite citotoxice care aparţin sistemului imun înnăscut, care acţionează rapid împotriva celulelor infectate viral și a celor tumorale).
Pentru că muntele
ne inspiră
să fim
mai creativi
Doar 4 zile petrecute în natură și, în consecinţă deconectaţi de tehnologie, pot determina îmbunătăţirea cu 50% a performanţelor de creativitate și de rezolvare a problemelor, conform acestui studiu.
Pentru că muntele
ne relaxează
Vreţi argumente? Vorbim după ce va plimbaţi jumătate de oră prin pădure.
Având atâtea motive solide, ce ne oprește să plecăm fix acum?
Pentru că muntele
ne arată partea frumoasă
a vieţii
Există inclusiv dovezi știinţifice care evidenţiază efectul benefic al plimbărilor în natură asupra psihicului. Un studiu a demonstrat că accesul la natură este vital sănătăţii mintale. Cercetătorii au descoperit că activitatea neurală din cortexul prefrontal, aria creierului care este activă în timpul ruminării (gânduri repetitive focusate pe aspecte negative), a scăzut în cazul persoanelor care au explorat un mediu natural timp de 90 de minute.
Pentru că muntele
ne face fericiţi
Excursiile în natură, picnicurile și chiar și plimbările prin padure dau viaţă unor sentimente frumoase. Atât în cadrul familiei cât și între copii și natură. Un studiu chiar a descoperit că apropierea de natură ar putea fi o cale spre fericirea oamenilor.
În primul și în primul rând, trebuie să ne documentăm puţin. Mersul pe munte nu este exact o plimbare prin parc. Există Codul Muntelui , care trebuie citit măcar o dată în viaţă.
Iar pentru cei fără experienţă, există multe pagini pe internet care explică cu ce se mănâncă mersul pe munte. Un exemplu pe care noi l-am găsit util, aici.
Apoi trebuie să ne hotărâm ce anume vrem să facem la munte, ca să știm cum ne pregătim. În funcţie de activitatea pe care o avem în plan, trebuie să luăm echipament specific.
Ce putem face pe munte?
MERSUL NORDIC
Considerat sportul cu cea mai mare creștere în Europa de Vest, este mersul pe teren drept sau accidentat, dar și pe gheaţă. Echipamentul este format pe scurt din beţe, mănuși și bocanci speciali. Datorită beţelor de mers, greutatea nu mai este preluată doar de partea de jos a corpului și astfel solicită și tonifică abdomenul, braţele și spatele. Mersul nordic are un consum de energie cu aproape 50% mai mare decât în alte forme de mers.
HIKING (sau DRUMEŢIA)
Este o formă de activitate outdoor care presupune deplasarea pe distanţe relativ mari în scopul explorării unor zone non-urbane, către cabanele montane, trecători și vârfuri în zona prealpină sau alpină.

Ca și echipament, sunt obligatorii bocancii de munte ( de ales cu atenţie), hainele rezistente la umiditatea și interacţiunea cu mediul și un rucsac cu apă și hrană.
TREKKING
Este o formă specială de drumeţie montană deoarece implică elemente de alpinism, trasee mai dificile și teren accidentat. Echipamentul este asemănător celui pentru hiking, dar necesită și beţe de trekking. Avantajele beţelor sunt la urcare, când transmit braţelor o parte din greutate, la coborâre, când ajută la protejarea genunchilor, oferă o stabilitate mai mare și un echilibru mai bun.
Acestea sunt foarte utile având în vedere terenul accidentat pe care este practicat trekkingul.
Unde mergem la munte?
Spre fericirea noastră, România este o ţară frumoasă și sălbatică, plină de trasee superbe prin locuri care mai de care mai spectaculoase. Având atât de multe posibilităţi ispititoare, uneori poate să ne fie greu să decidem ce vedem mai întâi. Iar dacă nici nu știi de unde să începi, există site-uri care să te îndrume, precum Trasee pe Munte, Montaniarzi sau Alpinet.
Dar cele mai bune tot recomanările rămân, așa că spune-ţi voi, pe unde aţi mai bătut munţii?